Ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale a fost publicată în Monitorul Oficial, aceasta aducând schimbări legate de abuzul în serviciu şi pedepsele aplicate acestei infracţiuni. Prevederile au intrat în vigoare odată cu publicarea Ordonanţei, cu excepţia articolului 1 care va fi valabil în 10 zile. Articolul 1 prevede că Legea 286 din 2009 se modifică la alin. 3 din articolul 269 cu următorul cuprins: „favorizarea săvârşită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepseşte”. Cât priveşte abuzul în serviciu, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act cu încălcarea dispoziţiilor exprese dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă a guvernului, sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanţă a guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Ministerul Justiţiei a modificat, faţă de prima propunere, condiţia de a exista o plângere prealabilă a persoanei vătămate pentru a fi începută acţiunea penală. Totodată, ordonanţa prevede că „dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”. Întrebat dacă se poate înţelege că în cazul în care favorizează un infractor prin emiterea de acte normative faptele vor fi dezincriminate, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat: „Actele.Este preluat acest articol de la conflictul de interese. Dacă vă uitaţi la conflictul de interese, alineatul 3 a fost preluat şi aici”. Legat de conflictul de interese, noile prevederi arată că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
Actul stabileşte şi punerea în acord a unui articol privind conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice cu o decizie a CCR din urmă cu trei ani. Atunci, magistraţii CCR au arătat că alcoolemia nu poate fi stabilită „la momentul prelevării probelor biologice”, aceasta putând fi făcută raportat la momentul săvârşirii faptei. Potrivit anunţului din Monitorul Oficial, Ordonanţa intră în vigoare odată cu publicarea sa, cu excepţia articolului 1, care va intra în vigoare la 10 zile de la publicare. „Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, se arată în anunţul de publicare în Monitorul Oficial. La Direcţia Naţională Anticorupţie se află în lucru 2.151 de dosare având ca obiect infracţiuni de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al instituţiei, în timp ce Parchetul General a precizat că un număr de 1.960 de persoane au fost trimise în judecată pentru aceeaşi infracţiune. Potrivit DNA, în perioada 2014-2016, au fost trimise în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu 1.171 persoane fizice şi 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor este de peste un miliard euro, mai exact 1.048.341.902 de euro. În prezent se află în lucru la instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi 2.151 dosare având ca obiect infracţiuni de abuz în serviciu.
Pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că 1.960 de persoane au fost trimise în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu un prejudiciu de 196.002.878 euro, peste 200 de persoane au fost trimise în judecată pentru neglijenţă în serviciu, cu un prejudiciu de 1.000.000 euro, iar 215 persoane au fost trimise în judecată pentru conflict de interese.
Apariţia în Monitorul Oficial a documentelor menţionate vine după ce Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.
Câteva mii de oameni au protestat în noaptea de marţi spre miercuri în faţa Guvernului, după ce Executivul a adoptat, fără nicio explicaţie prealabilă, proiectul de lege privind graţierea şi ordonanţa care face referire la modificarea Codurilor Penale. Manifestaţia a durat peste patru ore, aproximativ 10.000 de oameni participând la protest.
CSM va sesiza Curtea Constituţională
Consiliul Superior al Magistraturii a votat, ieri, în unanimitate sesizarea Curţii Constituţionale pe ordonanţa de urgenţă. CSM a decis să sesizeze CCR în privinţa existenţei unui conflict între puterile statului, cea judecătorească şi cea executivă.
Practic, CCR are acum cheia rezolvării situaţiei. Şi procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat ieri dimineaţă că „derapajul de neconstituţionalitate” este vădit în cazul modificărilor la codurile penale adoptate de guvern marţi noapte şi că este “imperios” necesar ca acesta să fie sesizat la Curte.
USR ia în calcul o demisie în bloc
din Parlament
Preşedintele USR Nicuşor Dan a anunţat, ieri, că formaţiunea sa ia în calcul o demisie în bloc din Parlament şi că opoziţia depune moţiunea de cenzură la adresa guvernului. „O să cântărim foarte bine. Noi nu ne-am născut parlamentari şi nu am venit să facem figuraţie în Parlament. Dacă demisiile noastre ajută o dezbatere publică serioasă, chiar alegeri anticipate, fără îndoială demisionări. Ne e teamă însă că majoritatea aceasta nu are nicio ruşine şi poate să continue cu 55% , patru ani de zile. Discutăm şi cu PNL şi cu PMP”, a declarat Nicuşor Dan. USR şi PNL ar urma să depună moţiunea de cenzură, însă textul documentului nu este finalizat.