Nicoleta Dumitrescu
„Cum pot să vă fac viaţa mai bună?” nu este un slogan patentat de vreun politician sau partid în campaniile electorale de anul trecut. Nici vorbă! Cu toate că, dacă este puţin întors din condei şi se elimină pe de o parte cuvântul cum şi semnul de întrebare – rezultatul fiind „Pot să vă fac viaţa mai bună” – sloganul transformat, automat, într-o promisiune, mai mult ca sigur a adus voturi bune în contul acelora care l-au folosit pe post de „port drapel” în ascensiunea lor de a deveni aleşi fie locali, fie direct în Casa Poporului.
Dar, revenind la întrebarea de la început, aceasta i-a aparţinut preşedintelui ţării. A fost rostită miercuri seara în timpul întâlnirii sale – de două minute – cu cei strânşi în faţa Cotrocenilor. Manifestanţii erau din categoria celor „pro Guvern” şi care cereau chiar demisia lui Klaus Iohannis. Ce răspuns i-au dat protestatarii şefului statului nu s-a consemnat de la faţa locului. Şi asta din cauza faptului că, fie niciun jurnalist, aflat la acel moment acolo, n-a apucat să audă şi răspunsul mulţimii, având în vedere intempestiva apariţie prezidenţială, fie înşişi manifestanţii, luaţi prea repede la întrebări, n-au ştiut ce răspuns să dea, neînchipuindu-şi că vor da ochi în ochi chiar cu cel căruia îi cereau să iasă pe porţile Cotrocenilor.
Cert este că, dacă ar fi să întoarcem pe toate părţile această întrebare, se poate spune că ea a fost pusă în locul şi la momentul nepotrivite, cu atât mai mult cu cât a fost adresată de către preşedinte, în condiţiile în care principala sa funcţie este aceea de mediere.
Iar dacă ar fi să alăturăm şi contextul în care a fost pusă, cu atât mai mult se poate spune că gestul şefului statului de a se întâlni pe fugă cu protestatarii din faţa Administraţiei Prezidenţiale nu a fost cel mai inspirat.
Pe de altă parte, protestele din Bucureşti şi din ţară, prin care manifestanţii, în ciuda vremii, se încăpăţânează să nu renunţe la a-şi susţine nemulţumirile, ar trebui să le dea de gândit celor care au fost aleşi, indiferent că este vorba despre cei de la Guvern, Parlament ori Preşedinţie.
Ar trebui să le dea de gândit în sensul că votul acordat nu înseamnă şi cumpărarea, la propriu, a conştiinţei, a valorilor românilor. Ceea ce vor românii acum, şi unii dintre politicieni refuză să vadă, este că nu mai acceptă să fie minţiţi pe faţă ori cu zâmbetul pe buze.
Votul a fost dat ca ţara să meargă înainte, în speranţa că, poate, poporul ei va trăi mai bine. Or, nu se poate trăi mai bine doar când se fac unele majorări de venituri, o dată la patru ani. Se poate trăi mai bine atunci când viziunea este una clară, fără niciun fel de ascunziş. Prin urmare, românii asta vor: să nu mai fie minţiţi! Vor coerenţă şi continuitate, iar ceea ce se întâmplă acum în stradă ar trebui să fie un semnal că e cazul ca în România, să se vorbească mai ales despre normalitate.