Judecătoarea Camelia Bogdan, cunoscută pentru faptul că l-a condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu în dosarul ICA, a fost exclusă din magistratură printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii. Hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM nu este definitivă, putând fi atacată la instanţă supremă în termen de 15 zile.
Potrivit comunicatului, Camelia Bogdan a fost exclusă pentru că a încălcat prevederile legale „referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.
Iată comunicatul CSM: „În şedinţa de azi, 8 februarie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de
Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti. În temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia pentru judecători a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratura” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. b) din acelaşi act normativ „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.
Hotărârea secţiei va cuprinde, alături de alte elemente prevăzute de lege, descrierea faptei pentru care s-a aplicat sancţiunea disciplinară menţionată, urmând a fi redactată şi publicată pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro în termen de 20 de zile de la pronunţare. Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.” Decizia Consiliului Superior al Magistraturii vine în urma unei sesizări depuse de Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică, care a acuzat-o pe Camelia Bogdan că, în vara anului 2014, în timpul procesului ICA, judecătoarea „a petrecut un sejur de două săptămâni la Poiana Braşov, în cadrul unui program finanţat de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosar. Mai mult, judecătoarea Bogdan a şi primit 10.000 lei de la respectiva parte”. Grupul de Investigaţii Politice a invocat CV-ul judecătoarei, în care se arăta că, în perioada 21 iulie – 2 august 2014, a participat, la Poiana Braşov, ca lector în cadrul programului „Aplicarea viitoarei politici agricole comune. Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene”, în cadrul proiectului UMP CESAR „Furnizarea serviciilor de consultanţă pentru organizarea cursurilor de instruire a personalului APIA”. De asemenea, în declaraţia de avere completată în iunie 2015, se menţiona că judecătoarea Camelia Bogdan a primit aproximativ 10.000 de lei de la SC FDI Consult, pentru „sesiune de training pentru 260 de persoane din cadrul APIA: Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale UE”.