Bogdan Chitic

Ploieșteanca Ioana Ghizilă (20 ani) și echipa pentru care evoluează în Liga Națională de baschet feminin, CSU Olimpia Brașov, au fost foarte aproape de cucerirea primului trofeu din vitrina clubului, sâmbătă seară. În finala Cupei României, desfășurată în Sala „Kati Szabo”, din Sf. Gheorghe, formația antrenată de Dan Calancea a pierdut la limită, scor 63-64, în fața celor de la CSM Târgoviște, fosta multiplă campioană a Ligii Naționale.
Surpriza plăcută a ultimului act al Cupei s-a numit Ioana Ghizilă. Jucătoarea descoperită și crescută de Loredana Munteanu, la CSȘ Ploiești, a fost pentru prima dată integralistă în cariera sa, având cifre excelente – 12 puncte, 4 recuperări și 3 pase decisive şi reușind să înscrie nu mai puțin de patru coșuri de la mare distanță. Ghizilă a fost, de altfel, cea mai bună baschetbalistă autohtonă de pe teren, evoluția sa împotriva dâmbovițencelor venind la doar o săptămână după meciul de campionat dintre cele două echipe, în care bifase 15 puncte, 3 recuperări și 2 intercepții.
Finala Cupei României a avut o desfășurare electrizantă. Cu patru minute înainte de final, CSM Târgoviște avea un avans de două puncte, 62-60, dar reușita Ioanei Ghizilă din spatele semicercului a răsturnat tabela în favoarea ardelencelor. Au urmat mai bine de trei minute de secetă, în care defensivele celor două grupări au funcționat la parametri maximi, americanca Porsche Poole reușind coșul victoriei pentru CSM Târgoviște cu trei secunde înainte de final.
Antrenorul Olimpiei, Dan Calancea, a cerut time-out și brașovencele au avut repunerea din lateral. Sârboaica Biljana Pesovic a ratat o aruncare de la semi-distanță, dar colega sa de peste Ocean, Kristina Higgins, a voleibalat mingea în coș. Brașovencele au declanșat imediat fiesta pe parchet, dar arbitrii au decis consultarea probei video pentru a desemna câștigătoarea și au anulat ultima reușită a formației Ioanei Ghizilă, pe motiv că mingea a fost trimisă către coș după expirarea timpului regulamentar. Astfel, trofeul a revenit celor de la CSM Târgoviște, după o pauză de cinci ani, iar MVP-ul finalei a fost desemnată americanca Porsche Poole, autoare a 23 de puncte, 4 recuperări, 3 pase decisive și 2 intercepții.