Demenţa este un termen general dat unui set de simptome ce include pierderi grave de memorie, o scădere semnificativă a abilităţii de a raţiona şi a comunica. Aceste simptome sunt prezente mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă.
În schimb, Alzheimer este o boală specifică, identificată de către medicii specialişti ca fiind cea mai frecventă cauză a declanşării demenţei, conform well.blogs.nytimes.com, preluată de MedLive.ro.
Deşi multe boli pot provoca demenţă, Alzheimer este cauza principală a declanşării demenţei în procent de 80% dintre cazuri, motiv pentru care termenii sunt folosiţi în mod alternativ în studiile de specialitate, este de părere Heather Snyder, directoarea operaţiunilor medicale şi ştiinţifice din cadrul institutului american Alzheimer’s Association.
Într-un interviu acordat pentru New York Times, aceasta a declarat că întrebarea privind diferenţele dintre Alzheimer şi demenţă apare frecvent, întrucât se întâmplă ca pacienţii să primească iniţial un diagnostic de demenţă, urmat de o evaluare ce dă diagnosticul specific cauzei declanşării demenţei, respectiv Alzheimer pentru cele mai multe dintre cazuri, şi de aceea aceşti doi termeni pot fi confundaţi.
Cea de a doua formă cea mai comună de demenţă este demenţa vasculară, cauzată de un accident vascular cerebral sau de un flux sangvin scăzut la nivel cerebral.
Alte boli care pot cauza demenţa includ boala Hungtington, boala Parkinson şi boala Creutzfeldt-Jakob. De asemenea, trebuie precizat faptul că unii pacienţi pot suferi de mai multe forme de dementă.
Demenţa este cauzată, în general, de deteriorarea celulelor creierului.
La boala Alzheimer, demenţa progresează până la punctul în care pacienţii nu îşi pot desfăşura activităţile ce ţin de rutina de zi cu zi, nu mai pot comunica, nu se mai pot deplasa şi, în unele cazuri extreme, chiar nu mai sunt capabili să înghită alimentele ce le sunt servite.
Cu toate că unele tratamente specializate pot scădea numărul de simptome, precum şi intensitatea acestora, boala continuă să progreseze şi nu poate fi vindecată în totalitate.
Alte forme de demenţă pot fi tratate, motiv pentru care simptomele observate trebuie să fie evaluate încă de la primele semne de către un medic specialist.
Deficienţele de vitamine şi minerale, problemele glandei tiroide, tumorile cerebrale, depresia, consumul excesiv de alcool, efectele secundare ale unor medicamente, dar şi unele boli infecţioase pot provoca forme reversibile de demenţă.
O altă formă tratabilă de demenţă este o afecţiune cunoscută sub numele de hidrocefalie cu presiune normală – cauzată de acumularea de lichid cefalorahidian în creier – ce poate fi ameliorată prin implantarea, pe cale chirugicală, a unui dispozitiv ce ajută scurgerea lichidului în exces. Acest tip de demenţă este însoţit adesea de dificultăţi locomotorii şi incontinenţă urinară.