Guvernul a adoptat, ieri, o ordonanță de urgență pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, aceasta fiind publicată în Monitorul Oficial, se arată într-un comunicat al Executivului, remis AGERPRES. „Astăzi (n.n. – ieri), în cadrul ședinței de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru abrogarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și al Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, se precizează în comunicat. De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată. „Totodată, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament”, se mai arată în comunicat. Potrivit sursei citate, în cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat Memorandumul cu tema „Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din ședințele Guvernului desfășurate la data de 18.05.2016 (extras) și la data de 31.01.2017 (integral)”. Informațiile urmau să fie făcute publice ieri pe site-ul Guvernului, după cum s-a precizat în comunicatul citat. În ședința Executivului din 18 mai 2016, Guvernul Cioloș a adoptat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
Pe de altă parte, în ședința Executivului din 31 ianuarie, Guvernul Grindeanu a adoptat la rândul său un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
Pe 3 februarie, Biroul de Presă al Executivului a informat că prim-ministrul Grindeanu a dispus inițierea demersurilor procedurale pentru desecretizarea stenogramei ședinței de Guvern din 31 ianuarie.

Protestele au continuat

Protestele faţă de Ordonanţa 13 privind codurile penale au continuat şi ieri, când era preconizat a avea loc în Bucureşti şi în ţară cele mai mari proteste din seria începută marţi după adoptarea OUG. Manifestanţii au venit în Piaţa Victoriei în condiţiile în care premierul anunțase sâmbătă seară o şedinţă de guvern pentru „abrogarea, prorogarea” actului normativ. A şasea zi de proteste în Capitală a început cu prezenţa în Piaţa Victoriei a mai multor părinţi însoţiţi de copii, dar şi a unor ciclişti amatori care au pedalat în faţa Guvernului. Voluntarii au adus alimente, ceai şi cafea pentru cei prezenţi.
Deşi vestea abrogării Ordonanţei 13 a ajuns în piață, oamenii susțineau că nu au încredere şi aşteaptă să vadă textul publicat în Monitorul Oficial.
În jurul orei 16,30, jandarmii au mutat gardurile pe partea cu Bd. Aviatorilor. Centrul Pieţei devenise neîncăpător. Potrivit unor estimări, erau deja peste 3.000 de persoane și grupuri mari de persoane ieșeau de la metrou. Cei prezenți scandau „Vrem să ne-auziţi, nu să ne minţiţi”, „Ne-am săturat, cât ne-aţi furat”, „Jos Guvernul” şi „Jandarmeria, jos pălăria”. Mai multe persoane au venit la protest cu un banner foarte lung pe care scrie „Aţi reuşit…Ne-aţi unit!”.

PSD a infirmat organizarea de contramanifestaţii

Liderul social-democrat Liviu Dragnea a infirmat ieri pe contul său de Facebook că PSD ar fi organizat contramanifestaţii, aşa cum a relatat presa. ”Partidul Social Democrat nu organizează astăzi niciun miting sau manifestaţie publică. Mesajele de mobilizare apărute pe reţelele de socializare nu sunt din partea PSD”, a scris Liviu Dragnea pe contul său de Facebook. Ieri, presa a relatat că PSD ar organiza o contramanifestaţie în faţa Palatului Cotroceni la ora 15:00. Social-democraţi ca Lia Olguţa Vasilescu, Codrin Ştefănescu sau Liviu Pleşoianu au militat pentru ca PSD să organizeze o contramanifestaţie.