Ministrul mediului Daniel Constantin a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că există mai multe variante de lucru pentru înlocuirea timbrului de mediu care nu mai este în vigoare de la 1 februarie.
În discuţie se află rovigneta pentru toţi conducătorii auto, dar diferenţiată – în funcţie de gradul de poluare al maşinii – şi stickere colorate ce ar urma să fie lipite pe parbriz, pentru accesul în anumite zone.
Potrivit lui Daniel Constantin, faptul că s-a eliminat timbrul de mediu este un lucru bun, pentru că oricum fusese declarată ca o taxă nu neapărat ilegală, dar o taxă care s-a aplicat în mod discriminatoriu. Eliminarea timbrului a fost o decizie politică inslusă în programul de guvernare al PSD, dar care înseamnă un gol bugetar la Fondul de Mediu de aproximativ 700-800 milioane de lei anual. „În momentul de faţă, sigur că preocuparea mea ca ministru de Mediu nu este aceea de a pune o nouă taxă, nu este aceea de a întregi veniturile de la Fondul de Mediu, ci preocuparea mea este să încercăm să construim pentru noi, pentru copiii noştri un mediu mai prietenos, o poluare din ce în ce mai redusă. Pe grupuri de lucru dedicat fostului timbru de mediu am analizat ce se întâmplă în toate ţările Uniunii Europene. Sunt trei sisteme în momentul de faţă, există anumite ţări care percep o anumită taxă la înmatriculare sub o diversă formă. A doua formă este de impozit care se plăteşte anual în funcţie de capacitatea cilindrică şi de emisiile de CO2. Există şi a treia formă care este întărită în momentul de faţă şi care reprezintă o taxă suplimentară de combustibil, când plăteşti combustibilul o parte din taxa respectivă se duce către Fondul de Mediu. Acestea sunt cele trei forme întâlnite la nivelul Uniunii Europene”, a precizat ministrul Daniel Constantin.