Răceala şi gripa sunt boli respiratorii cauzate de diferite virusuri. În timp ce ambele boli sunt contagioase, durata de timp în care oamenii pot răspândi bolile variază, conform medicalnewstoday.com., preluată de MedLive.ro.
Dacă aţi răcit
Răceala este una dintre cele mai frecvente boli respiratorii. Simptomele sunt cauzate de răspunsul organismului la virus, mai degrabă decât de virusul în sine. Se transmite prin strănut, tuse şi prin atingerea suprafețelor contaminate, astfel că atunci când apar simptomele persoana infectată este foarte contagioasă. Pe măsură ce simptomele dispar, riscul de răspândire a bolii se reduce, deși încă există. O răceală durează de la 3 la 10 zile, astfel încât oamenii trebuie să se aștepte să fie contagioşi în această perioadă. Există două motive pentru care răceala este foarte răspândită. Simptomele sunt cauzate de un număr mare de diferite tulpini virale, cum ar fi rinovirusuri, adenovirusuri și coronavirusuri. Este aproape imposibil ca organismul să devină rezistent la toate aceste tulpini virale dintr-o dată. În acelaşi timp, tulpinile virale se adaptează la mediu și au învățat să facă acest lucru pentru a supraviețui sistemului imunitar uman.
Dacă aveţi gripă
Virusul gripal este un virus respirator foarte contagios care afectează toate grupele de vârstă. Virusul are un efect diferit asupra fiecărei persoane, iar simptomele pot varia de la ușoare până la grave, care pun viața în pericol.
Atunci când un virus, cum ar fi gripa, se înmulţeşte în organism suficient pentru a provoca o infecție, acesta începe să trimită celule virale în plus şi caută o modalitate de a infecta alte persoane.
Aceste celule sunt eliberate în diferite moduri, cum ar fi amestecarea cu mucus şi salivă şi astfel ajung în mediu deschis.
Într-un studiu publicat în The Journal of Infectious Disease se arată că virusul se răspândeşte cel mai mult la 2-3 zile după apariția simptomelor.
Principala diferență dintre gripă şi răceală este legată de simptome. Simptomele gripei sunt mai severe decât cele cauzate de o răceală și afectează întregul corp. Răceala obișnuită afectează de obicei doar căile aeriene superioare.
Virusul se răspândeşte cât timp simptomele gripei sunt prezente. Cele mai multe simptome de gripă durează între 2-10 zile. Oamenii se pot aștepta să fie contagioşi în această perioadă.
Un alt motiv pentru care gripa este atât de contagioasă este legat de faptul că evoluează în mod continuu. În mod normal, atunci când organismul a scăpat de o infecţie, își amintește cum să lupte împotriva acestui virus special şi pe viitor. Deoarece virusul gripal este în continuă evoluție, organismul întâlneşte rareori același virus gripal de două ori, aşa că puteţi avea gripa în fiecare an.
Cum se poate opri răspândirea răcelii şi a gripei
Beţi apă, dormiţi şi mâncaţi sănătos şi atunci când simptomele apar puteţi face anumite lucruri pentru a nu îi îmbolnăvi şi pe ceilalţi din jur:
Acoperiţi-vă nasul şi gura. Când tuşiţi sau strănutaţi, este important să vă acoperiţi gura și nasul cu un șervețel.
Scăpaţi de şerveţele imediat după utilizare. Folosirea unui şerveţel nou de fiecare dată scade contactul cu virusul.
Spălaţi-vă frecvent: Reducerea răspândirii virusurilor se face şi prin spălarea mâinilor frecvent, mai ales după ce intraţi în contact cu fluide corporale. În cazul în care este imposibil să vă spălaţi pe mâini în mod frecvent, evitaţi contactul direct cu alte persoane sau obiecte publice, cum ar fi mânerele ușilor.
Simptomele răcelii
Odată ce virusul infectează organismul, acesta se înmulţeşte rapid. Pe măsură ce sistemul imunitar răspunde pentru a elimina virusul, simptomele apar: durere de gât; congestie la nivelul nasului și sinusurilor; nas înfundat; strănut; răgușeală; tuse.
Pentru un număr mic de oameni, răceala crește riscul altor boli: infecţii ale urechii şi boli respiratorii mai grave, cum ar fi pneumonia.
Simptomele gripei
Simptomele gripei pot fi similare cu ale răcelii, dar sunt de obicei mai intense: febră; frisoane; nas înfundat; tuse; durere de gât; dureri musculare sau dureri ale corpului; dureri de cap şi oboseală.