Nereguli la Bursa de Valori București

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță, într-un comunicat, că a găsit mai multe nereguli în urma unui control efectuat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Astfel, ca urmare a verificărilor privind activitatea desfăşurată în perioada 26 martie 2013 – 12 septembrie 2016, au fost găsite o serie de deficienţe în ceea ce priveşte regulile de conduită, reglementările interne, cerinţele privind funcţionarea operatorului de piaţă şi a pieţei reglementate şi a fost constatată absenţa unor proceduri operaţionale. În acest context, ASF a decis sancţionarea cu avertisment a Bursei de Valori Bucureşti, precum și atenţionarea unor reprezentanţi ai societăţii vizavi de neregulile constatate.

Fondul Suveran de Investiții – susținut de Banca Mondială

Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, citat de Ziarul Financiar, Banca Mondială şi-a dat acordul pentru „întreaga susţinere şi disponibilitate pentru colaborarea în structurarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii”, urmând să “prioritizeze investiţiile şi să revitalizeze sectoarele cheie ale economiei româneşti”.
În acest context, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, şi Elisabetta Capannelli – country manager al Băncii Mondiale au avut o întâlnire în cadrul căreia au prezentat o radiografie completă a situaţiei economice din România.

Profit de peste patru miliarde de lei pentru sistemul bancar românesc

Anul trecut, sistemul bancar românesc a avut un profit net de 4,3 miliarde de lei, ceea ce reprezintă, potrivit Infolegal.ro, al doilea cel mai mare câştig anual după criza economică.
Câştigul raportat de bănci a fost susţinut atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, după ce băncile au scăpat de o parte importantă din creditele neperformante, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite noi fiind în creştere, în unele cazuri. Totodată, marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite şi creşterea veniturilor din comi­sioane au susţinut rezultatele raportate de bănci”, mai precizează Infolegal.ro.