Bugetul pentru anul în curs – „ambițios pe partea de venituri”

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, este de părere că bugetul de stat pe anul 2017 este ambițios pe partea de venituri, iar pe partea de cheltuieli este optimist. „Am analizat proiectul de buget. Din punctul de vedere al stabilității prețurilor și stabilității financiare, un buget care are un deficit mai mic de 3% ne ajută. Ajută politica monetară. Ne-am uitat și la construcția bugetară și cred că acest buget este unul ambițios, mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, cred că bugetul este mai degrabă optimist, având în vedere maniera în care s-au efectuat cheltuielile în anii precedenți”, a afirmat Isărescu, citat de Agerpres.

Operațiunea Scut 2017, pentru combaterea traficului cu țigări

Agenția Națională de Administrare Fiscală a declanşat „Operaţiunea Scut 2017”, pentru combaterea traficului ilicit la frontierele UE, potrivit unui comunicat al ANAF.
În acest context, s-au intensificat controalele la frontieră, controalele în trafic, pieţe, târguri şi oboare, în vederea eliminării ţigaretelor provenite din trafic ilicit. ANAF mai precizează că principalele pârghii de control, pe lângă intensificarea controlului la frontieră, vor fi controalele cu echipaje canine şi controalele efectuate de echipele mobile ale Direcţiei Generale a Vămilor din cadrul ANAF. Prin această operaţiune, Direcţia Generală a Vămilor va beneficia şi de sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Nivelul de reciclare a resurselor din România – mai scăzut decât media europeană

Eficienţa resurselor din România este scăzută și economia circulară este subdezvoltată, în timp ce nivelurile de reciclare şi compostare se află mult sub media europeană, se arată într-un raport al Comisiei Europene, citat de economica.net. “În 2015, productivitatea resurselor a fost una dintre cele mai scăzute din UE, înregistrând 0,31 euro/kg faţă de media Uniunii 2 euro/kg. România încă nu a adoptat un program de politici naţionale pentru o economie circulară, cu toate că are câteva iniţiative care vin în sprijinul tranziţiei spre o economie circulară”, se menţionează în documentul Uniunii Europene.
Potrivit raportului, România are niveluri de reciclare şi compostare foarte scăzute, respectiv 16%, faţă de media europeană de 44%.