Marcel Marin, Bogdan Chitic

8-bDivizionara a III-a prahoveană Petrolistul Boldeşti a avut un tur dificil de campionat dacă gândim prin prisma poziţiei ocupate la finalul anului trecut, locul 12, antepenultimul în seria a 2-a. Evoluţiile pe alocuri consistente ale trupei lui Marian Ilie nu s-au materializat, în multe situaţii, prin punct sau puncte. Asta şi din cauza unor greşeli de arbitraj, mai ales la meciurile jucate în deplasare, dar şi a unor decizii pripite, de moment, luate de către defensiva „petroliştilor”, toate aceste detalii conducând la o „zestre” destul de săracă în clasament – doar 13 puncte!
După ce, vara trecută, s-a antrenat doar pe plan local, neavând un cantonament centralizat, lucru care s-a şi reflectat în prestaţia echipei, în pauza de iarnă, cu mari eforturi financiare, Petrolistul Boldeşti a parcurs tradiţionalul stagiu de pregătire de la Seciu, disputând şi un meci de verificare împotriva celor de la CS Cornu, scor 1-1. A fost, de altfel, singurul joc amical pentru băieţii lui Marian Ilie, până în acest moment, alte două partide din „calendar”, cu CS Păuleşti şi Petrolul 52, amânându-se din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. La revenirea din cantonament, antrenorul principal al boldeştenilor, Marian Ilie, ne-a dezvăluit câteva aspecte cu privire la echipa pe care o pregăteşte.
– Cum apreciaţi sistemul de desfăşurare la nivelul Ligii a III-a? Credeţi că ar fi benefice unele modificări?
– Consider că perioadele precompetiţionale sunt prea lungi, în condiţiile în care jucăm doar 11-12 partide oficiale într-o jumătate de sezon. Mai mult decât atât, făcând parte din efectivul unei echipe de Liga a III-a, jucătorii nu au dreptul să evolueze la minifotbal sau alte competiţii similare, contractele lor fiind înregistrate la FRF, dar salariile sunt plătite la aceeaşi valoare pe toată durata anului. Cu alte cuvinte, mai mult stăm şi ne pregătim decât să jucăm.
– Care este situaţia financiară a echipei, ţinând cont că tot mai multe adversare din această serie, cum ar fi CS Tunari şi SC Popeşti Leordeni, dependente de primării, au mari probleme să continue întrecerea?
– Putem spune că suntem privilegiaţi din acest punct de vedere, întrucât, pe lângă sprijinul necondiţionat al primăriei, avem şi susţinerea sindicatului Petrom, prin domnul Mihai Nicolescu, un om deosebit, mereu alături de echipă. Mai mult de jumătate din buget provin din fonduri private, însă şi colaborarea cu autorităţile locale ne-a făcut să abordăm campionatul fără griji. Cât despre celelalte formaţii din serie, foarte probabil că primăriile respective au un alt punct de vedere şi nu mai doresc să finanţeze acele grupări.
– De ce credeţi că tot mai multe echipe prahovene care promovează din Liga a IV-a nu ajung să şi joace în Liga a III-a sau se desfiinţează pe parcurs?
– Fiecare club are o strategie proprie, în corelaţie cu bugetul pe care se bazează. Mă surprinde, însă, că un oraş cum este Câmpina nu poate să susţină o echipă la nivelul Ligii a III-a, cunoscând tradiţia fotbalistică a zonei.
– Când jucători precum C. Ionescu, D. Petre, Micu, M. Tudor, Al. Puchea sau Ene se vor retrage, ce se va întâmpla cu echipa?
– Chiar am avut o discuţie, zilele trecute, cu jucătorii cu experienţă, alături de care am şi evoluat, dar şi cu antrenorul secund, Marius Rădulescu, despre ce vom face în momentul în care acest grup îşi va agăţa ghetele în cui. Din păcate, deşi se spune că nimeni nu este de neînlocuit, cu toţii am ajuns la concluzia că fotbalul, mai mult ca sigur, se va termina la Boldeşti, întrucât din spate nu vine nimeni. În iarnă, am renunţat la câţiva jucători, alţii au ales să plece la muncă în străinătate şi, din păcate, nu am adus nimic în locul lor, puţini fotbalişti fiind interesaţi de o experienţă în Liga a III-a. Jucătorii tineri sunt, mai degrabă, atraşi de Liga A Prahova, unde antrenamentele sunt mai puţine, dar au şansa să evolueze în competiţii pe teren redus, de pe urma cărora îşi pot completa veniturile. La Boldeşti, mă bazez pe jucători care au fost învăţaţi să parcurgă un ciclu săptămânal de antrenamente, înţelegând că nu poţi face performanţă doar cu o singură şedinţă de pregătire.
– În tur, aţi amendat, deseori, greşeli de arbitraj, în urma cărora aţi fost şi eliminat şi, ulterior, suspendat. Cum comentaţi aceste erori, având în vedere că unele meciuri de la acest nivel sunt listate de către casele de pariuri?
– A greşi este omeneşte, cu toţii avem unele scăpări în tensiunea jocului. Eu sunt o fire mai vulcanică, mă aprind uşor şi nu pot sta pasiv, nu pot accepta unele decizii nefavorabile echipei mele. Din retur, am înţeles că federaţia doreşte să implementeze un proiect prin care va dona fiecărei echipei câte o cameră de luat vederi pentru înregistrarea meciurilor, iar în cazul în care vom fi dezavantajaţi de unele decizii, ne vom prezenta la comisii cu dovada, în speţă caseta jocului. Cât despre această problemă a pariurilor, sunt multe echipe care poartă pe piept sigla unei case de pariuri, oriunde în lume. Au existat şi, probabil, că vor mai exista suspiciuni la unele partide, chiar din seria noastră, dar dovezile nu au ieşit la suprafaţă. Mi se pare, însă, foarte ciudat ca, în general, echipele de fotbal să fie sponsorizate de agenţii de pariuri.
– Cum vedeţi o eventuală confruntare, din toamnă, cu Petrolul, în Liga a III-a? Dar o posibilă nouă colaborare?
– Din punctul meu de vedere, va fi un meci ca oricare altul, dar atmosfera va fi una atipică acestui eşalon, având în vedere numeroşii suporteri ploieşteni. Referitor la a doua întrebare, Petrolistul Boldeşti a jucat rolul de „satelit” al găzarilor într-o anumită perioadă, dar o eventuală colaborare se va discuta în birourile celor două cluburi. Pe mine, unul, nu m-ar deranja!