Petre Apostol

Săptămâna aceasta au început probele unei noi ediţii a Campionatelor Mondiale de schi alpin, în celebra staţiune elveţiană Saint Moritz. Într-un sezon dominat de accidentări dintre cele mai grave chiar şi printre cei mai valoroşi sportivi, atât la feminin, cât şi la masculin, pe lista absenţelor de la această ediţie se numără, din nefericire, şi reprezentanta judeţului Prahova din schiul alpin mondial, Ania Caill.
În vârstă de 21 de ani, sportiva clubului Caraimanul Buşteni a suferit o accidentare gravă chiar de Ziua Naţională a României, la primul eveniment al acestui sezon din circuitul Cupei Mondiale în probele de viteză (coborâre şi slalom super uriaş – Super G). Ania Caill se afla la ultimul antrenament oficial la proba de coborâre pe pârtia de la Lake Louise, din Canada, când, la un viraj, a simţit ceva în neregulă, preferând să iasă în afara traseului pentru a se opri.
Ulterior, s-a dovedit că suferise o ruptură a ligamentelor încrucişate, fiind operată pe 19 decembrie 2016, la un centru medical din Lyon, Franţa. De menţionat că Ania Caill îşi revenise cu bine în urma unei alte accidentări care îi încheiase mai devreme sezonul trecut, iar în perioada de pregătire din vară şi toamnă demonstrase un progres evident, ceea ce o încuraja în privinţa realizării unui an competiţional bun, înaintea Jocurilor Olimpice din 2018, de la PyeongChang, din Coreea de Sud.
Din păcate, în urma accidentării suferite în Canada, va rata acest sezon competiţional, urmând, însă, un program de recuperare, care, până în prezent, a decurs bine. Ania Caill a realizat, deja, o primă sesiune de recuperare, până pe 19 ianuarie neavând voie să pună presiune pe piciorul operat.
Iar, în loc să fie prezentă pe pârtia de la St. Moritz, lidera României la probele de viteză din clasamentul internaţional va începe săptămâna viitoare o nouă perioadă de recuperare la o clinică din Franţa, cu speranţa că va reveni cel puţin la nivelul la care se afla în momentul accidentării.
Ania Caill a fost prezentă la ediţia precedentă a Campionatelor Mondiale, disputată la Vail/Beaver Creek, în Statele Unite ale Americii, în 2015, însă la proba de slalom uriaş, la care s-a situat pe locul 54. Iar anul trecut, la ultima sa ediţie a Campionatelor Mondiale de juniori, a obţinut un rezultat deosebit la proba de coborâre, situându-se pe locul 23 pe pârtia de la Soci, din Rusia, pe care a concurat şi în 2014, la prima sa participare la Jocurile Olimpice.