Bogdan Chitic
Baschetbalistul Andrei Ene (21 ani), unul dintre jucătorii care au pus umărul la promovarea echipei CSM Ploieşti, în vara anului trecut, în Liga Naţională, îşi continuă cariera la 200 de kilometri distanţă de casă, într-un oraş în care hocheiul reprezintă „sportul rege”. Ajuns la Miercurea Ciuc după dizolvarea proiectului de la Ploieşti, fostul junior al Clubului Sportiv Şcolar, format de Marian Hartman, a descoperit o lume nouă, în care nu limba vorbită reprezintă neapărat un impediment, cât mai ales „nivelul mercurului din termometre, temperaturile fiind cu mult mai scăzute în această regiune a ţării”, aşa cum a subliniat jucătorul.
Rămas, aşadar, în Liga I, pentru a încerca să capete şi mai multă experienţă la acest nivel, într-o echipă nu atât de frumos „lustruită” precum cea de anul trecut a Clubului Sportiv Municipal, cu un obiectiv nu atât de important – promovarea, ci, mai degrabă, unul de „trecut în revistă” – şi anume calificarea la faza semifinală, Andrei Ene a rămas acelaşi jucător integru, muncitor şi de nădejde unui angrenaj condus de Laszlofy Botond (40 ani), antrenor care a dirijat destinele celor de la CSM VSKC Miercurea Ciuc şi în Liga Naţională, preţ de trei sezoane.
„Am fost foarte bine primit şi de către antrenor, şi de către colegi, aşa că m-am acomodat repede. La început, din lotul actual mă cunoşteam doar cu Raoul Olariu, fost coleg de facultate la Univeristatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS), dar asta nu a reprezentat un inconvenient, toţi băieţii dovedindu-se foarte sociabili. Oamenii de aici sunt primitori, respectuoşi, lucru care m-a bucurat enorm şi m-a făcut să mă obişnuiesc mai repede cu oraşul”, a subliniat Andrei Ene.
Luptă aprigă pentru calificarea în „semifinale”
După ce, în sezonul trecut, CSM Ploieşti a câştigat lupta la distanţă cu formaţia harghiteană pentru calificarea la faza semifinală a Ligii I, CSM VSKC Miercurea Ciuc speră să facă un pas înainte anul acesta şi să obţină biletele măcar pentru faza a doua a competiţiei. Ene şi colegii săi ocupă ultima treaptă a podiumului în grupa a II-a, cu şase victorii şi trei înfrângeri, la trei puncte de CS Universitatea Cluj (8-2) – care are şi un meci mai mult disputat, şi la o distanţă apreciabilă de liderul neînvins BC Timba Timişoara (10-0).
„În continuare, vreau să ajut echipa cât mai mult, să dau 110% la fiecare antrenament şi meci şi să ajungem cât mai departe în acest sezon. Obiectivul nostru este calificarea la faza semifinală, dar, odată ajunşi acolo, putem spera, de ce nu, şi la turneul de promovare”, explică jucătorul originar din Vălenii de Munte.
Au început devreme pregătirile
Pentru a spera la locul secund, calificant la faza semifinală a Ligii I, harghitenii au reluat antrenamentele imediat după Anul Nou. Antrenorul Laszlofy Botond a sunat adunarea pe 3 ianuarie, întrucât şi calendarul eşalonului secund este unul care presează, fiind destul de încărcat pentru această perioadă. Duminică, 15 ianuarie, „ciucanii” vor disputa primul meci din acest an, pe teren propriu, cu formaţia satelit a celor de la U-BT Cluj Napoca.
Condiţii de Liga Naţională
Dacă, în plan sportiv, mai au cinci etape la dispoziţie pentru a îndrepta micile derapaje din tur, între care şi două înfrângeri la limită, scor 74-75, cu BC 2 Mureş, şi, respectiv, 70-71, cu CS Universitatea Cluj, ambele în deplasare, harghitenii sunt în top când vine vorba despre condiţiile oferite de conducerea clubului. „Cazarea, masa, sala de forţă şi bazinul sunt asigurate de club, iar la Ploieşti mă întorc o dată pe lună. Contractul meu expiră la finalul acestui sezon, după care vom vedea ce se va mai întâmpla”.