V. Stoica

Un posibil focar de gripă aviară a fost depistat la o gospodărie din comuna prahoveană Tomșani, satul Loloiasca, acolo unde mai multe păsări au murit. Potrivit directorului Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, se așteaptă confirmarea suspiciunii în rezultatele examenului serologic asupra probelor transmise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București.
În cazul în care se va confirma prezența gripei aviare la păsările moarte, se vor lua măsuri speciale de protecție pe mai mulți kilometri în localitatea respectivă. Astfel, conform declarațiilor șefului DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, va fi instituită o zonă de protecție de trei kilometri și o zonă de supraveghere pe o arie de 10 kilometri.
“Vom ști ce subtip de virus avem după confirmarea care va veni de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală. În gospodăria respectivă a fost făcută deja o acțiune de dezinfecție, urmând să fie efectuate și altele”, a precizat Terecoasă.
Deocamdată au fost ucise toate păsările domestice din gospodăria unde există suspiciunea, însă nu au putut fi împușcate toate păsările sălbatice care veneau pe balta din apropierea proprietății respective, care aparține actualului primar al comunei prahovene Albești Paleologu, Marian Panait. “Au fost împușcate 20 dintre cele 25 de păsări sălbatice de crescătorie – care se aflau în gospodăria respectivă din vara anului trecut – însă au apărut și gâște sălbatice pe lacul de pe proprietate”, a mai afirmat șeful DSVSA Prahova.
În comuna Tomșani mai există o baltă, în satul Magula, ceea ce presupune că vor trebui luate măsuri de protecție și în zona respectivă, dacă va fi confirmată prezența virusului gripei aviare în probele ridicate din Loloiasca.
Virusul gripei aviare se transmite la om, însă agresivitatea acestuia diferă de la subtip la subtip. Până acum, în România a fost semnalată prezența subtipului H5N8, unul dintre cele mai puțin agresive, comparativ cu H5N1, care s-a dovedit a fi mult mai periculos, având capacitatea de a suferi modificări rapide.