Apropierea emoţională a celor dragi, şi cea fizică pot reduce nivelul de stres, constată un nou studiu realizat de un grup de psihologi de la Universitatea Pennsylvania State şi publicat în jurnalul „Emoţion”. Prezenţa fizică a unei persoane iubite poate reduce în mod considerabil efectele nefavorabile ale stresului asupra organismului nostru, scrie spring.org.uk, citat de Hotnews.ro. Conform teoriei specialiştilor, mărturisirea problemelor personale este o caracteristică a relaţiilor strânse, în cadrul cărora stresul emoţional este distribuit în mod egal între membrii familiei, în funcţie de nivelul de apropiere dintre ei.
Studiul a fost realizat în rândul a 66 de adolescente care au fost nevoite să ţină un discurs spontan. În unele cazuri acestea au fost ţinute de mână de către mamele lor, în alte cazuri nu. Psihologii au vrut să vadă care este efectul apropierii emoţionale şi fizice asupra nivelului de stres. Pentru a realiza studiul, aceştia au urmărit comportamentul tinerelor în timpul discursului. „Am vrut să testăm o nouă teorie evoluţionistă din psihologie, intitulată „teoria socială de bază”, ce sugerează că oamenii s-au adaptat pentru a fi apropiaţi unii altora. Ideea este că indivizii dau dovadă de mai puţină eficienţă atunci când sunt departe de oamenii în care au încredere,” afirmă Jessica Lougheed, autoarea principală a studiului. Cercetătorii au descoperit, în urma acestui experiment, că participantele la discurs au fost mai eficiente atunci când mamele lor le-au ţinut de mână, făcând mai bine faţă stresului asociat cu situaţia în cauză.
Mai mult decât atât, participantele care aveau o relaţie strânsă cu mamele lor au reuşit să îşi administreze nivelul de stres mult mai bine decât restul de participante. „Rezultatele noastre sugerează că suntem mai pregătiţi pentru a depăşi situaţiile dificile atunci când suntem apropiaţi – fie fizic, fie emoţional – de oamenii în care avem încredere,” adaugă autoarea.
Pentru mame, însă, situaţia a fost diferită. „Am fost surprinşi să constatăm că nivelul de stres resimţit de mame nu a fost influenţat de apropierea fizică dintre acestea şi fiicele lor. De altfel, era de aşteptat că, în acest caz, momentul important prin care treceau copiii lor să fie un factor cauzator de stres. Ceea ce merită precizat, însă, este faptul că fiicele acestora au simţit că pot face faţă mai bine situaţiei datorită relaţiei strânse cu mamele lor şi a prezenţei acestora la discurs,” sunt de părere autorii studiului.