A.M.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova folosesc 17 câini de serviciu, în activitățile desfășurate pentru depistarea infracțiunilor și asigurarea ordinii și liniștii publice. Patrupezii sunt repartizați în subunitățile/ structurile IPJ Prahova, în funcție de specializări: patrulare și intervenție, detectare explozivi, câini de urmă și detectarea produselor din tutun. Aceștia au vârste cuprinse între un an și șapte ani și sunt calificați pe specializări la Centrul Chinologic „Aurel Greblea” din Sibiu, potrivit precizărilor pe care le-am primit de la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova.
Unul dintre acești câini polițiști a fost prezentat oficial la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova în vara anului trecut. Este vorba despre un ciobănesc german negru, pe nume “Tefa”, care îi ajută în prezent, pe angajații Serviciului de Investigare a Criminalității Economice să depisteze tutunul de contrabandă. Cu acesta lucrează agentul șef principal Marian Mincă, detașat special de la Poliția de Proximitate la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Prahova, care a activat timp de 15 ani la Școala de dresaj de la Ciorani. Reprezentanții IPJ Prahova au precizat, la momentul prezentării oficiale a câinelui polițist, faptul că transportul său se face cu o autospecială compartimentată – Dacia Dokker, dotată inclusiv cu aer condiționat, achiziționată de către IGPR, pentru transportul câinilor special antrenați în detectarea produselor din tutun.
Câinii de serviciu pot activa în cadrul structurilor Ministerului Administrației și Internelor pentru o perioadă de nouă ani, după care sunt scoși din serviciu și, de regulă, preluați de către stăpânii lor. În lipsa acestei posibilități, câinii de serviciu retrași din activitate pot fi plasați în adăpostul Serviciului pentru Ocrotirea Animalelor și Mediului – Administrația Parcului Memorial „Constantin Stere” Bucov. IPJ Prahova a identificat, însă, ca soluție alternativă, utilizarea câinilor apți fizic pentru asigurarea pazei perimetrului unui obiectiv utilizat ca depozit logistic al instituției, susțin reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Prahova.