Gândirea de tip “mindfulness” ne poate ajuta să evităm supraalimentarea şi să trecem peste aversiunea pe care o avem faţă de adoptarea unui program de exerciţii fizice.
Persoanele care adoptă o astfel de gândire sunt mai puţin predispuse riscului de a fi supraponderali. Cei care sunt în mod natural mai ancoraţi în prezent, aşa cum tehnicile acestui tip de meditaţie indica, au un nivel mai scăzut de grăsime în jurul abdomenului, arată datele unui studiu publicat anul trecut în jurnalul “Internaţional Journal of Behavioral Medicine”, scrie spring.org.uk, citat de MedLive.ro.
În timp ce unii oameni au această calitate înnăscută – de a-şi concentra atenţia la momentul prezent – alţii o pot dobândi prin urmărirea recomandărilor date de experţii în meditaţia de tip “mindfulness”. Este vorba, mai degrabă, despre a adopta un tip de gândire ce poate fi antrenat în fiecare moment, decât despre practicarea unui tip de meditaţie. “Majoritatea oamenilor ce fac parte din prima categorie nu obişnuiesc să practice meditaţia,” declară
dr. Eric Loucks, autorul principal al studiului.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au aplicat un sondaj de opinie la care 394 de persoane au răspuns întrebărilor adresate pe această temă, ce aveau ca scop stabilirea nivelului de atenţie în rândul participanţilor.
Spre exemplu, participanţii care au răspuns în acord cu ambele afirmaţii de mai jos au avut un nivel mai scăzut de atenţie, conform cercetătorilor: * Îmi este dificil să mă concentrez pe ceea ce se întâmplă în momentul prezent * Mi se întâmplă să devin ulterior conştient de emoţiile de care am parte la momentul prezent. Rezultatele studiului sunt relevante pentru problema obezităţii, întrucât tehnicile de gândire “mindfulness” ne pot ajuta să devenim conştienţi de momentul în care ne supraalimentăm. De asemenea, aceste tehnici ne pot scăpa de aversiunea pe care cei mai mulţi dintre noi o au faţă de adoptarea unui program de exerciţii fizice, sunt de părere autorii.
Studiile efectuate anterior au arătat că tehnicile meditative de tip “mindfulness” ne pot ajuta să ne îmbunătăţim dieta şi să depăşim pofta de moment. Mâncatul este o activitate de rutină şi, de aceea, suntem uneori mai puţin atenţi la această experienţă în sine. Ni se întâmplă să ne gândim la alte lucruri în timp ce mâncăm şi, de aceea, tindem să pierdem din vedere cantitatea de hrană consumată.
Din cercetările efectuate în trecut pe teme similare am aflat că unii oameni mănâncă mai mult şi mai repede atunci când urmăresc programele TV sau când sunt angajaţi în discuţii cu cei aflaţi la masă. Acesta este motivul pentru care atunci când nu ne concentrăm la ceea ce facem în momentul prezent, avem tendinţa să ne bucurăm mai puţin de experienţele prin care trecem şi, în cazul de faţă, să ne supraalimentăm. Specialiştii recomandă ca mesele să fie luate în linişte şi cu înghiţituri mici, pentru a creşte nivelul de plăcere şi a diminua riscurile de a consuma mai mult decât ne este necesar.