• Întreg teritoriul județului este sub avertizare de cod galben de ninsoare și viscol
Violeta Stoica
Boboteaza le aduce prahovenilor nu numai gerul binecunoscut, ci și căderi de zăpadă și vânt puternic, încadrate de meteorologi la categoria avertizărilor de cod galben pentru acest tip de fenomene. Cel puțin până în această seară, prahovenii s-ar putea aștepta la probleme generate de căderile de zăpadă, de frigul pătrunzător, care ar putea coborî mercurul în termometre până la temperaturi de minus 15 grade Celsius. Pe de altă parte, însă, zăpada care ar putea da de furcă atât autorităților, cât și șoferilor, se pare că nu va mai fi o problemă, cel puțin pe hârtie, având în vedere situația făcută publică, ieri, de Instituția Prefectului.
O firmă din Prahova va fi obligată, prin contractul semnat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, să deszăpezească drumurile naționale și autostrada A3 București-Ploiești, în timp ce pe drumurile județene – împărțite în opt sectoare – vor interveni societățile care au parafat contractele multianuale (pe trei ani) cu administrația județeană. În restul județului, pentru drumurile locale – străzile din municipii și orașe sau drumurile comunale și ulițele de prin sate – autoritățile locale fie au utilaje proprii, fie au contracte semnate cu unele firme, fie și una și alta.
La Ploiești, acolo unde valoarea pentru salubrizare – care include și serviciile de deszăpezire – este stabilită prin bugetul local anual, aprobat de consilierii locali, în vara anului 2016 s-a prelungit durata contractului cu operatorul Rosal Grup, străzile din municipiul reședință de județ urmând să fie deszăpezite în funcție de prioritățile stabilite prin programul de deszăpezire aprobat de autoritatea locală.
La Câmpina, cel de-al doilea municipiu al județului, Floricon Salub SRL are contract până în anul 2022 semnat cu autoritatea locală, cu precizarea că reprezentanții Primăriei Câmpina decontează doar prestarea serviciului în funcție de starea vremii, lucru valabil pentru majoritatea localităților. Iarna trecută (2015/2016), contravaloarea operării serviciilor de deszăpezire a fost de 85.000 de lei, în timp ce acum două ierni, de 207.278 de lei.
La mijlocul lunii noiembrie 2016, Primăria Azuga a încheiat contractul de deszăpezire cu Romprest Service, pentru o perioadă de doi ani și jumătate, serviciile
respective urmând să fie realizate în totalitate de firma menționată.
La Băicoi, deszăpezirea se face cu utilaje proprii, la fel și la Comarnic (aici procedura de achiziție este în derulare, potrivit datelor oficiale), la Slănic și la Mizil (în ultimul caz, deszăpezirea drumurilor locale se efectuează de Serviciul Public de Gospodărire Comunală Mizil, aflat în subordinea CL Mizil).
La Boldești-Scăeni, deszăpezirea se face pe… cartiere, astfel că până la 31 martie 2017 intervențiile pentru deszăpezire vor fi realizate la comanda telefonică a autorității contractante, tariful fiind, în patru dintre cazuri, de 100 de lei pentru fiecare oră de funcționare a utilajelor care prestează serviciile, în timp ce, în cartierul Boldești 2, deszăpezirea va fi efectuată de către Vitalia Servicii pentru Mediu, cu care autoritatea locală are semnat contractul de salubritate încă din anul 2011.
La Breaza, 40% dintre drumurile locale nu sunt acoperite de contractul încheiat cu o societate din Talea, contractul urmând să expire în decembrie 2017, în timp ce la Bușteni SC Comprest SA este operatorul responsabil cu deszăpezirea străzilor. În Plopeni vor interveni trei societăți, tot trei firme urmând să acopere serviciile de deszăpezire și la Urlați, unde doi dintre prestatori nu sunt plătitori de TVA.
Primăria Vălenii de Munte va plăti tot la ora de funcționare prestarea serviciilor de îndepărtare a zăpezii de pe drumurile orășenești, operator fiind Cotedy Fierar SRL, care ar trebui să acționeze și pe drumurile județene 219 și 102 care străbat unitatea administrativ- teritorială respectivă.
În privința localităților rurale din Prahova, există comune care au la dispoziție utilaje proprii pentru asigurarea deszăpezirii, de exemplu Aluniș, Bertea, Bucov, Călugăreni (unde se va acționa cu tractoriștii din localitate și utilajele aferente), Ceptura, Cerașu, Dumbrăvești, Fulga, Gornet Cricov, Jugureni, Măgureni, Mănești, Predeal Sărari, Puchenii Mari, Salcia, Sălciile, Secăria, Starchiojd, Ștefești, Vîlcănești.
Există și localități acoperite doar parțial cu utilaje de deszăpezire, așa cum există și o situație critică, recunoscută de autoritățile locale, la Ariceștii Zeletin, unde nu a fost încheiat un contract de deszăpezire cu un operator economic din lipsa resurselor bugetare.
CNAIR atenționează populația să nu dea mesaje decât de pe drumurile din administrarea companiei
Ieri, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a făcut unele precizări referitoare la condițiile meteo considerate extreme care vor lovi în cursul zilei de astăzi. Reprezentanții CNAIR au arătat că, potrivit Protocolului comun cu Poliţia Rutieră, dacă va fi cazul, se va lua decizia închiderii unor sectoare de drum. “Acest demers este necesar atât pentru desfăşurarea activităţii de deszăpezire, cât mai ales pentru siguranţa participanţilor la trafic. În acest caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto. Ţinând cont de condiţiile de iarnă, este obligatorie echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite. În contextul Codului Galben şi Portocaliu, pentru evitarea unor riscuri se recomandă deplasarea doar în cazuri de forţă majoră. Menţionăm că intervenţia în timp util a utilajelor de deszăpezire este condiţionată şi de respectarea de către participanţii la trafic a tuturor regulilor de circulație și a restricțiilor impuse”, au precizat reprezentanții CNAIR.
Pe de altă parte, pe pagina oficială de facebook a companiei de drumuri naționale se atrage atenția asupra faptului că nu CNAIR se ocupă de deszăpezirea drumurilor județene și locale, în administrarea sa fiind doar drumurile naționale și autostrăzile.
“Facem precizarea că, având în vedere condițiile meteo ce se vor schimba semnificativ și, din păcate, se vor înrăutăți în perioada imediat următoare, este foarte important ca imaginile și video-urile trimise pe pagina noastră de FB la mesaje să conțină și date concrete și exacte despre porțiunea de drum reprezentată în imagine”. Prin urmare, CNAIR le cere participanților la trafic să fie cu ochii în patru, să nu cumva să nu cunoască exact zona în care sunt înzăpeziți și, mai ales, să nu mai dea mesaje despre drumurile care nu intră în administrarea companiei naționale!
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa site-ul oficial www.cnadnr.ro – Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ și de TWITTER – @CNADNR.