V. Stoica
Apariția gripei aviare subtipul H5N8 la păsările sălbatice de baltă – majoritatea lebede – în mai multe zone din România și transmiterea de la acestea și la păsările domestice, așa cum s-a întâmplat în gospodăria din comuna prahoveană Tomșani (satul Loloiasca), ar trebui să îi pună pe gânduri pe proprietarii de păsări. Avertismentele transmise de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova privind închiderea în adăposturi a păsărilor domestice trebuie luate în seamă, având în vedere faptul că numărul cazurilor de gripă aviară transmisă la om a început să crească.
Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății a solicitat tuturor statelor în care a fost semnalat virusul gripei aviare – indiferent de subtip – să monitorizeze strict epidemiile de influență la păsări, atât la păsările sălbatice, cât și la fermele avicole.
Alerta a fost lansată de reprezentanții OMS în condițiile în care, la nivel mondial, a crescut în ultima lună numărul cazurilor de persoane infectate cu virusul H7N9 (care încă nu a fost semnalat pe teritoriul României, unde a apărut un subtip mai puțin agresiv).
Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.
Printre cazurile de gripă aviară apărute la om se numără și cel al unui băiețel în vârstă de 10 ani din China – Hong Kong, care a contractat virusul gripei aviare A(H7N9) după ce, la finalul anului 2016, a fost în vizită la rude în provincia chineză
Guangdong. La începutul lunii ianuarie 2017, copilul s-a întors acasă și a început să aibă semne de boală. După ce i s-au luat probe nasofaringeale la spital, s-a confirmat diagnosticul de gripă aviară.
La câteva zile, a apărut un nou caz, de această dată la o femeie de 72 de ani care trăiește tot în provincia chineză Guangdong.
Virusul gripei aviare la om A(H7N9) a fost confirmat în 918 cazuri din anul 2013 și până în prezent.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă care să fie auzit de toate persoanele care călătoresc în țările afectate de focare de gripă aviară. OMS le recomandă acestora să evite fermele de păsări, contactul cu păsările vii vândute la piață, dar și cu suprafețele care ar putea fi contaminate.