Petre Apostol

În anul în care România va gădui, la Cluj, Campionatul European la gimnastică artistică, această disciplină olimpică de referinţă pentru sportul românesc tocmai a pierdut pe una dintre marile sale personalităţi, antrenor emerit şi arbitru internaţional, Leana Sima, care s-a stins, miercuri seară, la Ploieşti, la vârsta de 79 de ani, după ce starea sa de sănătate se deteriorase în ultimul an, având nevoie de asistenţă medicală.
Cetăţean de onoare al oraşului Ploieşti, de numele său se leagă existenţa secţiei de gimnastică artistică de la Clubul Sportiv Petrolul Ploieşti, înfiinţată în 1959. Timp aproape jumătate de secol a activat în cadrul secţiei petroliste, antrenoarea Leana Sima fiind un punct de reper pentru numeroase generaţii de gimnaste, devenite, ulterior, campioane olimpice sau mondiale, dar şi pentru viitori tehnicieni de succes.
De la antrenoarea ploieşteană au descoperit universul gimnasticii sportive precum Elisabeta Turcu (medaliată cu aur la sărituri la Mondialele de la Moscova, din 1969, şi prezentă în echipa României la Jocurile Olimpice din 1972, de la Munchen), Mariana Constantin (componentă a lotului României care şi-a adjudecat medaliile de argint la Jocurile Olimpice de la Montreal, în 1976), Celestina Popa (medaliată cu argint olimpic în concursul pe echipe din 1988, de la Seul), Gabriela Gheorghe sau Corina Ungureanu (dublă campioană mondială cu echipa României, la Lausanne 1997 şi Tianjin 1999, campioană europeană la sol şi cu echipa, în 1998, la Sankt Peterburg).
Mai mult decât atât, antrenoarea Leana Sima a reprezentat un mentor pentru mulţi antrenori, inclusiv celor care conduc, acum, destinele secţiei de la CS Petrolul. Şi, totodată, a fost cea care a insistat ca antrenorul Octavian Bellu să vină de la Valea Călugărească la Ploieşti, de unde s-a lansat în gimnastica artistică la nivel mondial, învăţând câteva secrete în această meserie şi de la coordonatoarea secţiei petroliste.
În plus, antrenorii Leana Sima şi Octavian Bellu s-au aflat în colectivul tehnic al echipei naţionale a României la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona, la care Lavinia Miloşovici a strălucit, câştigând două medalii de aur (sărituri, sol) şi una de bronz (individual compus), Cristina Bontaş a obţinut medalia de bronz la sol, iar reprezentativa tricoloră a câştigat medaliile de argint în concursul pe echipe.
Din cauza problemelor de sănătate, antrenoarea Leana Sima a părăsit activitatea de performanţă în 2005, dar a continuat să vină la sala de gimnastică şi să mai ofere câte un sfat celor dornici să asculte.

Sala Sima
În 2013, reprezentanţii Primăriei Ploieşti au luat decizia de a da numele său sălii de gimnastică artistică de la CS Petrolul, sală în care, timp de mai bine de 60 de ani, antrenoarea Leana Sima a trăit pentru acest sport căruia i-a oferit întreaga sa suflare.
„Am avut rezultate foarte bune şi pot spune că sunt mulţumită de ceea ce am realizat de-a lungul carierei mele”, spunea, cu ocazia acelui eveniment (foto), renumita antrenoare ploieşteană, regretată, acum, de întreaga lume a gimnasticii româneşti.
Colectivul clubului Petrolul deplânge dispariţia antrenoarei Leana Sima, urmând să depună, în cursul zilei de astăzi, coroane de flori la Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Ploieşti, de unde îşi pot lua rămas bun de la renumita antrenoare toţi cei care doresc. Slujba este programată mâine, la ora 11.30, urmând să fie înmormântată la Cimitirul „Mihai Bravu”.
Dumnezeu să o odihnească!