N. Dumitrescu
Cabinetul Grindeanu şi-a intrat, de ieri, în atribuţii. Membrii Guvernului au depus jurământul de învestitură miercuri seara, după ce au primit votul de încredere în Parlament, iar miniştrii au fost audiaţi, în aceeaşi zi, în comisiile de specialitate. Jurământul de învestire în funcţie a avut loc miercuri seară, în fața președintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.
Componenţa Guvernului României – format din premier, 24 de miniştri, din care doi deţin şi funcţia de vicepremieri, şi doi miniştri delegaţi este, aşa cum a fost publicată în Monitorul Oficial, următoarea:
1. Sorin Mihai Grindeanu – prim-ministru
2. Sevil Shhaideh – viceprim – ministru, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene
3. Daniel Constantin – viceprim-ministru, ministrul Mediului
4. Carmen Daniela Dan – ministrul Afacerilor Interne
5. Teodor –Viorel Meleşcanu – ministrul Afacerilor Externe
6. Gabriel –Beniamin Leş – ministrul Apărării Naţionale
7. Viorel Ştefan – ministrul Finanţelor Publice
8. Florin Iordache – ministrul Justiţiei
9. Petre Daea – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
10. Pavel Năstase – ministrul Educaţiei Naţionale
11.Lia – Olguţa Vasilescu – ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale
12. Alexandru Petrescu – ministrul Economiei
13. Toma Florin Petcu – ministrul Energiei
14. Alexandru Răzvan Cuc – ministrul Transporturilor
15. Florin Nicolae Jianu – ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
16. Florin –Dorel Bodog – ministrul Sănătăţii
17. Ioan Vulpescu – ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale
18. Adriana Petcu – ministrul Apelor şi Pădurilor
19.Şerban – Constantin Valeca – ministrul Cercetării şi Inovării
20. Augustin Jianu – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
21. Marius –Alexandru Dunca – ministrul Tineretului şi Sportului
22. Mircea –Titus Dobre – ministrul Turismului
23. Andreea Păstârnac – ministrul pentru Românii de pretutindeni
24. Gabriel Petrea – ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social
25. Graţiela Leocadia Gavrilescu – ministrul pentru relaţia cu Parlamentul
26. Mihaela Virginia Toader – ministrul delegat pentru Fonduri Europene
27. Ana Birchall – ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Premierul Sorin Grindeanu le-a spus, miercuri seară, miniștrilor săi, în prima şedinţă de Guvern, să-şi preia de a doua zi, respectiv începând de ieri, ministerele, urmând ca pe data de 6 ianuarie, respectiv de astăzi, să aibă loc următoarea ședință a Executivului.
„Mâine dimineață, la ora 9,00 (n.n. – ieri) fiecare ministru merge și preia ministerul pentru care a fost votat în Parlament. Vă rog să faceți un inventar în fiecare minister astfel încât vineri (n.n – astăzi), când vom avea următoarea ședință de Guvern, să le prezentați. Subliniez responsabilitatea care apasă pe umerii fiecăruia dintre noi. O responsabilitate dată de votul românilor din 11 decembrie, de votul din Parlament și care ne obligă la a pune în aplicare programul de guvernare 2017-2020”, a declarat premierul.
Unii dintre miniştri au legătură şi cu Prahova
Dintre cei 26 de miniştri, unii dintre ei au legătură directă şi cu Prahova. Concret, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul – Graţiela Gavrilescu – este deputat de Prahova. De profesie inginer, aceasta este vicepreședinte ALDE și copreședinte al Filialei Prahova a partidului. A fost viceprimar al municipiului Ploiești în perioada 2004-2007, iar în legislatura 2004-2008 a fost aleasă deputat în circumscripția electorală Prahova pe listele Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD, din decembrie 2007. În legislatura 2008-2012, a fost aleasă deputat al PNL în circumscripția electorală nr. 31 Prahova, Colegiul uninominal nr. 3. În legislatura care a început în 2012, și-a păstrat poziția de deputat în Colegiul 3 Prahova. Până în iulie 2014, a făcut parte din Grupul parlamentar al PNL, apoi a devenit deputat independent. Din septembrie 2014, a făcut parte din Grupul parlamentar ALDE. A fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor în perioada 17 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015. La alegerile locale din 5 iunie 2016, a obținut câte un mandat în Consiliul Județean Prahova și în Consiliul Local Ploiești, la ambele renunţând imediat după scrutin. A candidat și pentru funcția de primar al Ploieștiului, clasându-se pe locul al treilea. În urma alegerilor legislative din 11 decembrie 2016, Graţiela Gavrilescu a obținut un nou mandat de deputat de Prahova, pe listele ALDE.
Şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, este senator de Prahova. Acesta are o bogată experienţă ca diplomat şi ministru, dar şi în ceea ce priveşte reprezentarea prahovenilor în Parlament. Concret, Teodor Meleşcanu a fost ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Nicolae Văcăroiu, în perioada 19 noiembrie 1992 – 11 decembrie 1996. A fost ales pe listele PDSR, în noiembrie 1996, ca senator de Prahova, în legislatura 1996-2000. În legislatura 2004-2008, a fost senator de Prahova din partea Alianței Dreptate și Adevăr (D.A.). În urma remanierii guvernamentale de la 5 aprilie 2007, a fost numit în funcția de ministru al Apărării Naționale în Guvernul Tăriceanu, funcție ocupată până la 22 decembrie 2008. În perioada 15 ianuarie – 29 februarie 2008, a fost ministru interimar al Justiției. În urma alegerilor parlamentare de la 30 noiembrie 2008, Teodor Meleșcanu a obținut cel de-al treilea mandat de senator, reprezentând Partidul Național Liberal. La 26 februarie 2012, a fost propus de şeful statului de la acea vreme, Traian Băsescu, pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE). La 28 februarie 2012, a fost validat în această funcție de plenul reunit al Parlamentului şi și-a prezentat demisia din funcția de senator. La 22 septembrie 2014 și-a depus demisia de la conducerea SIE, pentru că, a doua zi, şi-a depus dosarul de candidat independent la alegerile prezidențiale. În primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat la 2 noiembrie 2014, acesta a obținut 1,09% din voturi. La 10 noiembrie 2014, a fost propus în funcția de ministru al Afacerilor Externe de prim-ministrul de la acea vreme, Victor Ponta, și, tot în aceeaşi zi, preşedintele ţării de atunci, Traian Băsescu, a semnat decretul de numire în această funcție. La 18 noiembrie 2014, Meleșcanu a demisionat din funcţia menţionată, fiind apoi numit consilier pe probleme de securitate și apărare de către Victor Ponta. În ianuarie 2016, s-a înscris în Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016 obţinând un mandat de senator de Prahova.
Ministrul Apelor şi Pădurilor – Adriana Petcu – care a deţinut funcţia de director în cadrul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, potrivit declarației de interese publicate în 2016, a fost membru şi în Consiliul de Conducere al Administrației Naționale „Apele Române” și membru în Adunarea Generală a Acționarilor a SC Exploatare Sistem Zonal Prahova.
Nu în ultimul rând, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene- deputatul Ana Birchall – are legătură cu Prahova, aceasta fiind născută în oraşul Mizil.