Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, ieri, la Guvern, că Ministerul Justiţiei a realizat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea unor infracţiuni şi a spus că „estimările ministerului” arată că „2.300-2.500 de persoane pot beneficia de graţiere”.
Iordache a justificat necesitatea graţierii prin „gradul de încărcare a penitenciarelor, de peste 150%. O decizie CEDO ne poate obliga, din cauza condamnării României. Nu putem construi peste noapte cele 9.000 de locuri care ne trebuie”.
„Ţinând cont de o politică penală coerentă putem da o lege a graţierii care să nu vizeze faptele grave – corupţia, spălarea de bani şi alte infracţiuni foarte grave – astfel încât, din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiţiei, circa 2.300-2.500 de persoane vor beneficia de această lege a graţierii”, a afirmat ministrul Justiţiei.
„Poziţia MJ este că este clar că în România este nevoie de o lege a graţierii”, a mai spus Iordache. Printre prevederile proiectului se regăsesc graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani.