Ieri au fost luate la puricat toate gospodăriile pe o rază de trei kilometri

Violeta Stoica

Confirmarea prezenței virusului gripei aviare în focarul din satul Loloiasca, aparținând comunei Tomșani, în urma primirii buletinului de analize emis de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din Capitală, a condus la luarea unor măsuri stricte de către reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova în zona respectivă. Ieri, potrivit directorului DSVSA Prahova, reprezentanții instituției au început inspecțiile pe o rază de trei kilometri de la focarul depistat săptămâna trecută. În fiecare dintre gospodăriile din Loloiasca, Sătucu, Tomșani şi Ulmi inspectorii au verificat dacă s-au semnalat păsări domestice moarte în ultima perioadă sau dacă există păsări bolnave. Practic, în toată zona de protecție instituită pe raza de trei kilometri din jurul focarului, dacă sunt depistate păsări moarte, acestea vor fi ridicate și– după prelevarea probelor pentru efectuarea analizelor de laborator – incinerate.

Tulpina înalt patogenă H5N8 a fost confirmată pentru probele prelevate, săptămâna trecută, de la păsările care au murit în gospodăria aflată lângă lacul din satul Loloiasca, aparţinând comunei Tomșani. În urma analizelor efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, probele au ieșit pozitive la H5N8, tulpina întâlnită în toate cazurile de gripă aviară apărute pe teritoriul României.
În afara zonei de protecție de trei kilometri pe care s-a intervenit începând de ieri pentru verificarea fiecărei gospodării în parte, s-a instituit și zona de supraveghere, care cuprinde zece kilometri în jurul focarului, în această arie aflându-se și o exploatație de păsări din comuna Albești Paleologu.

Păsările domestice – obligatoriu închise în adăposturi

3-aLa nivelul DSVSA Prahova a fost întocmit un plan de măsuri pentru prevenirea și combaterea focarului de gripă aviară. După ce marți, 10 ianuarie, au fost ucise toate păsările din focarul descoperit în gospodăria lui Marian Panait, s-au stabilit zonele de protecție și de supraveghere menționate, fiind declarat focarul și la Primăria Tomșani. Locuitorii din zona respectivă vor fi obligați să-și țină păsările domestice închise în adăposturi pentru a limita contactul cu alte păsări domestice sau sălbatice, această măsură fiind transmisă, de altfel, tuturor primăriilor din județul Prahova.
Șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, dr. Mihai Terecoasă, a precizat că toate cazurile de îmbolnăvire și mortalități înregistrate la păsările din orice specie, din curțile proprii, trebuie să fie anunţate, în regim de urgență, medicului veterinar de liberă practică împuternicit din localitățile cuprinse în zona de protecție și supraveghere.
Apariția păsărilor moarte în locurile publice trebuie să fie anunțată, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit, fiind interzisă cu desăvârșire organizarea pe teritoriul localităţilor din zonele de protecție și supraveghere de târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice.
Și reprezentanții celor 43 de fonduri de vânătoare din Prahova au fost notificați în privința măsurilor care trebuie întreprinse privind populația de păsări sălbatice, fiind, de asemenea, atenționate în această privință și direcțiile sanitare veterinare din județele limitrofe – Brașov, Dâmbovița, Buzău, Ialomița și Ilfov.
Exploatațiile comerciale de păsări din județul Prahova au fost notificate pentru a înăspri măsurile de biosecuritate, fiind obligate să efectueze zilnic examenul clinic al efectivelor și să raporteze tot zilnic dacă au existat situații de mortalitate în fermele respective.