România are 56 de proceduri de infringement declanşate împotrivă sa de Comisia Europeană şi aflate în curs în faza precontencioasă, a informat Ministerul Afacerilor Externe. Secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Jean-Eric Paquet, l-a primit la Bruxelles, marţi, pe agentul guvernamental al României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Răzvan Hotariu Radu.
Potrivit MAE, oficialul european „a confirmat progresele în materie înregistrate de România în ultimul an” şi a subliniat că „statisticile Comisiei ilustrează eforturile vizibile depuse de autorităţile române în ceea ce priveşte respectarea dreptului UE”.În schimb, prin comunicarea „O mai bună aplicare pentru obţinerea unor rezultate mai bune”, din decembrie 2016, Comisia Europeană întăreşte sistemul sancţionator, cu scopul de a determina transpunerea în termen a directivelor UE.
De asemenea, secretarul general adjunct al Comsiei a adus în discuţie posibilitatea organizării la Bucureşti a unei reuniuni pachet privind acţiunile în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor în curs.
În perioada 16-17 ianuarie 2017, au avut loc reuniuni şi cu reprezentanţi ai diferitelor Direcţii Generale din cadrul Comisiei Europene – Mediu, Stabilitate Financiară, Servicii Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital, Energie – context în care au fost discutate aspecte legate de gestionarea acţiunilor în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşate împotriva României.
Potrivit situaţiei la zi centralizate de MAE, de la data aderării României la UE, au fost declanşate 551 proceduri de infringement împotriva României.
Dintre acestea, 488 au fost clasate de Comisia Europeană în faza precontencioasă, 5 au fost radiate de pe rolul Curţii de Justiţie UE, iar 2 au fost soluţionate de această instanţă.
Sunt în curs 56 de proceduri de infringement, toate în faza precontencioasă, avertizează MAE.