Ana M.

Primul festival de film și cultură montană din România – „Alpin Film Festival” – se va desfășura în perioada 24 – 29 ianuarie 2017, în Buşteni, Braşov, Predeal, Râşnov. Ajunsă la cea de-a doua ediție, manifestarea va cuprinde proiecţii de film cu tematică montană şi alpinism, concerte, expoziţii de fotografie, lansări de carte și conferințe susținute de unii dintre cei mai cunoscuți alpiniști din țară și din străinătate. În deschiderea festivalului, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, pe 24 ianuarie, de la ora 19.00, va avea loc proiecţia filmului „Muntele Magic” regizat de Anca Damian, ce spune povestea unui polonez refugiat politic la Paris, care a luptat în Afganistan împotriva sovieticilor. Pelicule despre alpinism vor fi prezentate la centrul amintit și în zilele de 25, 26, 27 şi 29 ianuarie, iar pe 24 ianuarie, la ora 18.00, va fi deschisă expoziţia fotografică „Istoria cabanelor din Buşteni”, ce va putea fi admirată până pe 4 februarie. Pe 27 ianuarie, de la ora 17:00, la Centrul Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni, publicul pasionat de alpinism îl va putea întâlni pe Radek Jaroš, din Cehia, a 15-a persoană din lume şi primul ceh care a reușit să completeze “Coroana din Himalaya”, ce cuprinde cele mai înalte 14 vârfuri din lume. Sportivul va participa la festival, în perioada 24-28 ianuarie, când va fi proiectat şi filmul al cărui erou este: “Climbing Higher”. Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh din București.
La Castelul Cantacuzino din Buşteni, pe 24 ianuarie, în cadrul festivalului de film și cultură montană, va avea loc vernisarea expoziţiei de fotografie „Istoria în alb”, realizată împreună cu Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, cu sprijinul reprezentanților Castelului Cantacuzino și ai Primăriei Bușteni.
Vor fi prezentate fotografii de arhivă despre începuturile sporturilor de iarnă din Carpați (schi, patinaj, drumeție, sărituri cu schiurile), realizate între anii 1880 – 1900. Pe 27 ianuarie tot la Castelul Cantacuzino din Bușteni, de la ora 15.00 va avea loc conferinţa susținută de alpiniștii Zsolt Torok, din Arad și Vlad Căpuşan, din Cluj, care au cucerit unele dintre cele mai înalte vârfuri muntoase din lume. Anul trecut, Zolt Torok și Vlad Căpușan au fost primii oameni din lume care au ajuns pe Vârful Saldim din Himalaya. Pe data de 29 ianuarie, Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni va găzdui Gala Alpinismului Românesc și Ceremonia Federației Române de Alpinism și Escaladă – Sportivul anului.