F. T.

Zeci de grefieri de la Curtea de Apel Ploiești, Tribunalul Prahova și Judecătoria Ploiești au ieșit, ieri, în fața instanțelor, pentru a protesta public față de volumul mare de muncă, personalul redus în raport cu volumul de muncă și, nu în ultimul rând, vizavi de salarizarea necorespunzătoare.
Pe treptele clădirii din Strada Văleni, unde își desfășoară activitatea atât personalul de la Judecătoria Ploiești, cât și cel de la Tribunalul Prahova, au protestat grefieri și personal auxiliar de la ambele instanțe. Acțiunea s-a desfășurat între orele 12,30 și 13,00, însă activitatea celor două instanțe nu a fost perturbată. Și, tot ieri, în afară de cele trei instanțe menționate mai sus, se pare că şi la alte trei din județ – Judecătoriile Câmpina, Mizil și Vălenii de Munte – au avut loc acțiuni asemănătoare de protest.

În contextul protestelor spontane de ieri, Amalia Nițeanu, președintele sindicatului grefierilor Sind-just, afiliat la Projust, ne-a spus că, în prezent, la instanțele prahovene – Judecătoria Ploiești și Tribunalul Prahova – se înregistrează o discrepanță clară între schema de grefieri prevăzută la momentul actual și numărul de cauze la care aceștia iau parte atunci când se înfăptuiește actul de justiție. “Avem sute de ore suplimentare neplătite. Dacă, în ultima vreme, în ceea ce-i privește pe judecători, s-a suplimentat, cu 16, numărul posturilor finanțate, la noi, la grefieri, doar cu unul ! Iar Tribunalul Prahova a ocupat, în ultimii ani, locuri fruntașe pe țară în ceea ce privește volumul de activitate”.

greva grefieri2Un grefier – protestatar de la Judecătoria Ploiești ne-a spus că, atât timp cât această instanță este una dintre cele mai mari din țară ca număr de dosare deduse judecății, implicit și volumul de lucru al personalului auxiliar este pe măsură. “Lucrăm și sâmbăta, și duminica. Stăm, în unele zile, chiar și 14 ore la serviciu, fără a ne fi plătite orele suplimentare, acestea ajungând să fie, lunar, de ordinul sutelor”.
Poziția oficială a grefierilor, în legătură cu protestul de ieri, a fost următoarea: “Ne exprimăm public nemulţumirea faţă de modul discriminator, nelegal şi nedrept în care unii reprezentanţi ai magistraţilor de la nivelul Ministerului Justiţiei și Ministerului Public au înţeles să pună în aplicare dispoziţiile legale referitoare la valoarea de referinţă sectorială de 405 lei, ţinând seama şi de majorarea de 10%, conform Legii nr. 293/2015 privind aprobarea O.U.G. nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015. Aceasta chiar dacă Plenul CSM a recomandat ordonatorilor de credite ca în cadrul aceleiaşi categorii profesionale şi familii ocupaţionale să nu existe o salarizare diferită raportat la mai multe valori sectoriale, valoarea de referinţă fiind o constantă”.