Marian Dima

După un an petrecut la Academia din Henan, cu rezultate foarte bune, echipa „Under 19” pe care o pregăteşte progresând foarte mult şi fiind calificată la turneul final, ploieşteanul Florin Pârvu şi-a asigurat o vacanţă de două săptămâni în România, cu prilejul Anului Nou dar şi un nou contract în China, în condiţii financiare şi mai convenabile!

parvu-b-08
Pârvu a venit în ţară, pentru o scurtă vacanţă, după ce a avut un meci decisiv pentru calificare chiar pe 30 decembrie 2016 fiind considerat unul „foarte reuşit, chiar dacă, departe de ţară şi familie”. „Am plecat într-un oraş unde am jucat ca fotbalist, am fost chiar de 2 ori la Henan, ca jucător, dar progresele văzute la chinezi sunt remarcabile, extraordinare. Desigur, îmi doresc să revin în fotbalul românesc, ca antrenor, am dorinţa şi ambiţia de a lucra în fotbalul românesc, dar când faci comparaţie între ceea ce se întâmplă la noi şi ceea ce vezi acolo nu poţi fi deloc optimist, ci mai degrabă trist. Sunt prea multe probleme financiare în fotbalul nostru, nu există ajutor pentru cei care investesc în sport, în timp ce în China este exact ce trebuie să fie, marile companii, oraşele, regiunile susţin sportul ca pe o mândrie a lor, un simbol pe care trebuie să-l ajute, este o competiţie continuă care să facă mai mult, mai bine, să fie mai bun, nu numai în fotbal” – aceasta este impresia lui Pârvu după primul an ca antrenor la Academia celor de la Henan.
„M-am reobişnuit cu China, dacă nu mi-ar lipsi familia, chiar mi-ar fi uşor să lucrez acolo, ani mai mulţi. Am redescoperit foşti colegi, nu mă simt străin în Henan, iar faptul că am jucat acolo a fost un mare atu. Chiar înaintea mea a fost la Academia din Henan un englez, pe care l-am înlocuit având ca principal atu, în favoarea mea, cariera de fotbalist în acest oraş”.

Tactică ajustată în pauză!

parvu-c-08Chinezii se preocupă să asigure tot ceea ce este mai bun propriilor jucători chiar şi la nivelul academiilor de fotbal, materialele sportive nefiind deloc o problemă, iar tehnologia avansată este prezentă peste tot. „Am cerut GPS-uri, imediat au achizionat 30 de bucăţi, am lucrat cu TRX-uri, imediat au venit alţi colegi să vadă cum se lucrează şi să se doteze la rândul lor cu aceste materiale. Mi-au făcut şi surprize plăcute, cu un sistem video performant, pe care-l utilizăm la meciuri. Au angajat un analist video, care, în timpul primei reprize a meciului filmează şi selectează cele mai importante faze, iar la pauză am posibilitatea, câteva minute, să fac scurte observaţii pe aceste faze chir în vestiar. El se ocupă de tot, eu doar le arăt o problemă apărută în marcaj, la vreo fază fixă etc.” – povesteşte Florin Pârvu.

Specialiştii fazelor fixe

parvu-d-08„Amprenta” fiecărui antrenor este foarte importantă pentru echipă, stilul de joc, filosofia fotbalistică fiind lucruri pe care chinezii pun mare preţ. „Trebuie să facem şedinţă zilnic, în care discutăm programul, antrenamentele etc. Apoi, chinezii ţin foarte mult la colaborarea pe care o ai cu ei, să le demonstrezi ce vrei să faci, şi sunt foarte receptivi, ba chiar pot să spun că te descos efectiv, cu întrebări, explicaţii, astfel că învaţă foarte mult. Am făcut din capitolul faze fixe, cel pe care l-am considerat o prioritate şi în cariera de jucător, o adevărată specialitate şi am devenit o echipă specialistă a acestor momente din joc. Facem şi o posesie prelungită, au constatat progresele şi le place mult acest lucru, să fie mai buni decât adversarii” – spune Pârvu, cei de la Henan angajând, an de an, antrenori din ţări cu şcoli de fotbal vestite, înaintea lui Pârvu fiind la juniori un englez, iar după venirea românului, au sosit şi doi tehnicieni din Olanda, în Henan, pentru a-i învăţa pe asiatici fotbal!
„Ceea ce se întâmplă la nivelul primelor echipe nu are rost să discutăm, vedeţi la televizor sume de transfer de 60 de milioane de euro, salarii de 25 de milioane de euro, la Oscar, de la Chelsea, Witsel, de la Zenit, care au mers în China chiar zilele trecute. Sunt chiar cluburi de eşalon secund care dau salarii de 4 milioane de dolari pe an, unui singur jucător, la noi cred că toţi cei care joacă în Liga II au, în total,
4 milioane de euro!”.

După Dortmund şi Tottenham, curs la… Barcelona!

Preocuparea chinezilor faţă de fotbal, de specializarea antrenorilor şi a jucătorilor în Europa a devenit un cult, astfel că, an de an, se găsesc soluţii pentru cursuri la cel mai înalt nivel. Anul trecut, Florin Pârvu a vizitat Borusia Dortmund şi Tottenham Hotspur, cluburi de top din Germania şi Anglia, anul acesta este confirmat un stagiu la Barcelona, în Spania, care va fi completat cu o a doua destinaţie, tot un club celebru din Europa. „Din păcate, există şi o problemă cu aceste cursuri, bioritmul jucătorilor se dă total peste cap, şi sunt foarte obosiţi la antrenamente, apoi, după 2-3 săptămâni în Europa, se obişnuiesc aici şi la revenirea în China au din nou dificultăţi. Şi mie, când vin acasă, îmi este foarte greu, mă trezesc la 3 dimineaţă şi nu mai pot să dorm, iar la 4 după-amiază sunt foarte obosit. Se mândresc însă cu aceste cursuri, însăşi strategia Federaţiei chineze fiind aceea de a face schimb de experienţă cât mai mult cu ţările europene. Am chiar solicitări din partea lor să discut cu oficiali ai FRF pentru a pune la punct un program comun de pregătire, ei dorind să invite un lot naţional de juniori în China, pentru un stagiu de aproximativ 3 săptămâni, pentru pregătire comună, meciuri amicale, turnee cu premii, fiind dispuşi să achite în întregime costurile aferente” – spune antrenorul echipei „Under 19” a academiei din Henan.
„Sper să ajungă mai mulţi români în China, este o piaţă foarte bună, un fotbal foarte bun. A fost Dan Petrescu, a avut rezultate, cred că un Hagi ar fi binevenit aici, oricând şi nu numai. Din păcate, îmi pare rău că Budescu nu s-a acomodat la Dalian, dar au un stil diferit, cu mult efort, foarte rapizi, agresivi în joc. Nu glumesc, chiar cred că lui îi era mai uşor în prima ligă, unde sunt influenţele europene mai mari în joc”.

Laude pentru Răzvan

Mandatul de pe banca Petrolului, ca secund al lui Răzvan Lucescu, a rămas un reper profesional important pentru Florin Pârvu. „Este unul dintre antrenorii cu care nu ai cum să regreţi vreodată că ai lucrat. Faptul că reuşeşte la Xanti, în Grecia, este o dovadă clară că dacă este lăsat să lucreze poate face echipele să joace foarte bine. Îmi pare rău că la Petrolul nu s-a avut răbdare, la acel moment, îmi pare rău de tot ce s-a întâmplat la Petrolul. Rămâne însă visul meu acela de a fi, într-o zi, antrenorul Petrolului, în prima ligă, şi sper să văd echipa unde m-am format ca fotbalist cât mai repede, înapoi, acolo unde îi este locul”.