V.Stoica
Patru accidente colective de muncă s-au înregistrat în județul Prahova în cursul anului trecut, toate fiind produse ca urmare a unor evenimente rutiere în care au fost implicate persoane care se deplasau către locul de muncă.
Cel mai grav dintre acestea, petrecut în luna februarie a anului 2016, a fost ca urmare a coliziunii dintre o autobasculantă și un autobuz, pe Centura de Vest a municipiului Ploiești. În evenimentul rutier în care au murit cinci persoane și alte 28 au fost rănite, multe dintre victime se îndreptau către locurile de muncă, în dimineața în care 16-ba avut loc cumplitul accident. În acest caz, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova au colaborat cu polițiștii și cu procurorii care au investigat acest accident, bibliorafturi întregi de documente fiind transmise către instituțiile de cercetare penală.
În afara evenimentului de pe Centura de Vest, alte trei accidente colective de muncă produse pe drumurile publice au mai avut loc în Prahova, anul trecut.
Toate cele patru evenimente rutiere calificate drept accidente de muncă s-au soldat cu 34 de victime, dintre care trei persoane decedate, iar restul au fost în incapacitate temporară de muncă.
Cauzele principale ale accidentelor de muncă din județul Prahova au fost, anul trecut, după evenimentele rutiere, electrocutarea, alunecarea sau căderea de la același nivel și căderea de la înălțime.
Deși numărul accidentelor de muncă produse în județul Prahova în cursul anului 2016 a fost similar celui din 2015, au fost în schimb mult mai violente decât cele petrecute în urmă cu doi ani.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, dintre cele 196 de comunicări înregistrate la ITM anul trecut, doar 120 au fost calificate drept accidente de muncă, restul fiind evenimente care nu au fost încadrate astfel.