Nicoleta Dumitrescu
Ieşirea românilor în stradă, invocând posibilitatea aprobării ordonanţelor privind graţierea şi modificarea legilor din domeniul penal, era de aşteptat. Tema e mai mult decât sensibilă, opiniile – şi ale specialiştilor şi ale oamenilor simpli – fiind mai mult decât împărţite. De aceea, e cumva discutabilă modalitatea prin care cei aflaţi acum la guvernare au gândit să introducă această prevedere, ca într-un fel de sandwich, între majorarea salariului minim şi scutirile de impozite ori cote la CASS pentru pensionari. Poate că dacă se făcea o discuţie separată alta era situaţia, şi tot alta, cu siguranţă, era şi reacţia românilor.
Numai că, această grabă a lansării acestor propuneri a făcut ca elefanţii – aşa cum au fost botezate cele două modificări de acte legislative de către Klaus Iohannis – să scoată trompa prin acest sandwich, impunând clarificări privind modificarea legislaţiei penale.
Cert este că, după un an electoral în care românii au avut parte numai de promisiuni, ideea graţierilor şi a modificării unor prevederi din Codul penal i-a împărţit pe români. Iar prin închisorile patriei sunt destui aceia cărora deja le-a crescut tensiunea numai la bucuria auzului acestor modificări legislative, unii dintre ei fiind, în opinia unor specialişti ai legislaţiei penale, îndreptăţiţi să primească o a doua şansă. Aflat încă sub emoţia călătoriei în SUA, a întâlnirii la o cină, într-un cadru restrâns, dar mai ales a depunerii jurământului de învestire în funcţie de către Donald Trump, liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a găsit pe preşedintele României printre manifestanţii din Bucureşti.
După ce s-a autoinvitat la ultima şedinţă de Guvern, când a avertizat că în încăpere sunt doi elefanţi – modificarea codurilor şi amnistia – şeful statului a găsit de cuviinţă să fie prezent şi printre protestatari. Iar ca să fie reperat şi mai bine în mulţime, s-a îmbrăcat într-o jachetă roşie, împărţind, darnic, strângeri de mână şi zâmbete, iar la final – o scurtă declaraţie, înregistrată mai mult pe telefoanele mobile ale celor din preajmă decât de camerele de luat vederi ale televiziunilor. Mai mult decât trist este faptul că, dincolo de orice, după alegerile parlamentare de la sfârşitul anului trecut, ţara n-ar fi trebuit să aibă parte de astfel de evenimente. Iar tema noului scandal rămâne în continuare mai mult decât sensibilă, având în vedere că luni, după ce a schimbat geaca roşie cu costum şi cravată, de la pupitrul Cotrocenilor, preşedintele a anunţat că vrea referendum, prin care românii să se pronunţe dacă sunt sau nu de acord cu aceste iniţiative devenite încă un măr al discordiei, ca şi cum nu ar fi fost destule!