Bogdan Chitic

Cu doar câteva zile înaintea reunirii programate pentru 17 ianuarie, care are şanse tot mai mici să fie bifată la acea dată, ţinând cont de ninsorile abundente din ultima perioadă, în birourile de la „Ilie Oană” se lucrează de zor la strategia pentru a doua jumătate a Ligii A Prahova. În grafic, din punct de vedere sportiv, pe primul loc la finalul turului, Petrolul caută să-şi impună punctul de vedere şi pe piaţa transferurilor, acolo unde, după ce a renunţat la unii dintre jucători – unul fiind chiar golgheterul Decebal Nae (foto 1; 6 goluri) – al cărui serviciu de zi cu zi nu s-a pliat pe planurile fotbalistice ale managerilor ploieşteni, caută, acum, să-şi strângă „fiii rătăcitori” sub acelaşi acoperiş.

Patru plecări confirmate…

Până la a ajunge să vorbim despre o parte dintre fotbaliştii crescuţi de Petrolul, care ar putea face obiectul unor transferuri în următoarele zile, aruncăm o privire asupra plecărilor. După ce mai tinerii Andrei Militaru şi Andrei Vlad, fiecare cu câte o apariţie în tricoul „galben-albastru” în tur, au fost cedaţi pentru a căpăta un plus de experienţă la alte grupări fără presiunea unui obiectiv clar, Petrolul a renunţat, în ultimele zile, la doi jucători din compartimentul ofensiv – Decebal Nae şi Sebastian Petre. Deşi aflat într-un recul de formă comparativ cu sezoanele anterioare petrecute în Liga A Prahova, la Blejoi, Câmpina sau Păuleşti, Nae a fost un jucător important pentru ploieşteni, în tur, cele două părţi convenind, acum, asupra unei despărţiri amiabile, fotbalistul urmând să revină la campioana judeţeană de anul trecut, CS Păuleşti.
„Le mulţumesc tuturor celor de la Petrolul pentru perioada extraordinară petrecută la această echipă. M-am simţit minunat, cu adevărat fotbalist, alături de suporterii de neegalat ai galben-albaştrilor. Drumurile noastre se despart, dar echipa petrolistă şi susţinătorii ei vor rămâne pentru totdeauna în inima mea. Voi fi doar suporter, la meciul din prima etapă dintre Petrolul 52 şi CS Păuleşti, pentru că nu pot juca împotriva foştilor mei colegi. Le doresc mult succes petroliştilor în dorinţa de promovare în Liga a III-a şi le transmit că vor avea în mine un suporter adevărat”, a scris Nae pe o reţea de socializare.
Un alt caz interesant este cel al lui Sebastian Petre (20 ani). Atacantul crescut la Centrul de Copii şi Juniori al Petrolului, întors de la muncă din Scoţia, în septembrie, nu şi-a găsit locul în efectivul lui Tavi Grigore, marcând două goluri în campionat şi alte două în Cupa României şi, drept urmare, va părăsi garnitura „lupilor”. În aceste condiţii, atacul Petrolului se va concentra în jurul „careului” Vintilă – M. Jipa – G. Păun – D. Gheorghe, jucători care au dat satisfacţie în special pe finalul sezonului de toamnă.

… cel puţin tot atâtea piste abordate!

Fără niciun transfer anunţat oficial, şefii Petrolului au câteva soluţii prin care nu doar să umple golul lăsat de plecările lui D. Nae sau S. Petre, ba chiar să formeze un nucleu solid în perspectiva promovării în Liga a III-a.
Fundaşul stânga George Ghiţă (33 ani), ultima dată la Gloria Buzău, în eşalonul secund, ar fi putut ajunge încă din vară la Petrolul, dar problemele de natură sportivă, după desfiinţarea formaţiei de pe „Municipal”, l-au împiedicat să facă pasul către „Ilie Oană”. Un alt jucător crescut de Petrolul, Nini Popescu (22 ani), se află într-o situaţie similară, condiţiile în care a avut loc despărţirea de buzoieni şi întreg scandalul pariurilor şi meciurilor trucate de Gloria făcându-l să bată pasul pe loc pe talentatul mijlocaş dreapta, în ultimele luni.
În defensivă, „lupii” l-ar putea repatria pe Alexandru Radu (19 ani). Fundaşul dreapta debutat de Răzvan Lucescu în Liga I, în mai 2014, la un meci Corona Braşov – Petrolul, scor 0-3, şi-a petrecut ultimele şase luni în tricoul divizionarei secunde Luceafărul Oradea, pentru care a bifat un singur joc. plecari8-2-09 Un alt nume cunoscut suporterilor petrolişti este cel al lui Constantin Stoica (foto 2; 24 ani), atacant care a cunoscut şi „episodul Moreni”, dar care a făcut parte şi din lotul cu care Petrolul în „mandatul Răchită” reuşea promovarea, în 2011. În fine, un alt nume vehiculat în ultima perioadă, cu care s-a şi purtat, deja, o serie de negocieri – Bogdan Panait (33 ani), ultima dată la Dunărea Călăraşi, pare, însă, ceva mai greu de convins, experimentatul fundaş care-şi făcea debutul în Liga I găzari în sezonul 2001-2002, în meciul Farul – Petrolul, scor 2-1, fiind tentat să încerce o a doua experienţă ceva mai bănoasă în străinătate, după cea avută la Aris Limassol, în urmă cu doi ani.