Florin Tănăsescu

Dacă vă dorește pipota să aveți parte de o odraslă care să vă aline bătrânețile – în sensul de a nu vă fura și bruma de pensie promisă de Dragnea – trebuie să-l învățați din fașă câteva reguli pe care să le respecte toată viața. Nu de alta, dar și proletariatul a trecut, la rându-i, printr-o astfel de fază, a copilăriei, înainte de a forma guvernul de azi.
Micuțul trebuie, deci, să străbată, “Pas cu pas”, regulile impuse de dumneavoastră, deși, nu-i strică nici alea ale lui Neagoe Basarab, Marx sau Engels.
Regula numărul unu este de a-l sfătui să se uite după femei până i se împăienjenește privirea, dar să nu se ia după ele. Astfel, ajunge precum membrii PNL, care au crezut că tot ce debitează Alina Gorghiu despre Ponta e literă de lege și omit că tot ce debitează azi Raluca Turcan seamănă cuvinte potrivite pentru îngropăciunea celui de-al doilea partid istoric , după PNȚCD.
Pasul doi – învățați-l ce înseamnă flexibilitatea. Adaptarea la mediul politic înconjurător este o altă lecție care trebuie să i-o băgați în cap încă de când descoperă primul copac, primul fir de iarbă și, desigur, primele gunoaie lăsate de cei care ies la iarbă verde, în weekenduri. Deci, după cum mamiferele s-au adaptat ținuturilor în care sălășluiesc, ori după cum șarpele iese la drum numai și numai atunci când îl doare chifla, băgați-i în cap metoda udemeristă de supraviețuire prin facerea frate de sânge cu oricine ajunge la guvernare.
La împlinirea vârstei de 14 ani, nu care cumva să-I lăsați să tragă cu praștia, ci puneți-l să asculte melodia “Aseară am ucis o pasăre./Am tras cu praștia-n ea și-am lovit-o./ Pe urmă o zi și-o noapte întreagă/Am tot plâns și-am jelit-o”. (Pentru cunoscători, melodia o cântă Poesis, nu Sorinel Puștiul). În caz contrar, odată înarmat, ajunge ca Nicușor Dan să tragă în putere din orice poziţie, cu și, mai ales, fără motiv.
Când ajunge om în toată firea – în sensul că-i biped, nu c-ar fi pe picioarele lui, având un serviciu –
cumpărați-i un calculator sau smartphone, de pe care să dea mesaje prietenilor care se miră pe Facebook cum ninge în luna ianuarie. Una peste alta, nu strică să fie scump la vorbă, două valori de acest fel a avut țara asta: Lucian Blaga – “mut ca o lebădă” și Klaus Iohannis – tăcut ca noaptea.
Odată ce e în floarea vârstei, nu uitați să vă răsplătiți odrasla pentru îndeplinirea întocmai și la timp a sarcinilor trasate. Exemplul cel mai recent sunt ministerele primite de ALDE.
Înainte de a pleca, precum toți flăcăii, din bătătură în lumea largă, avertizați-l că “anii de mandate s-adună, dar s-adună degeaba”. Asta-i valabil doar pentru Iohannis.