F. T.

Ce poți să spui când te referi la acțiunile salvatorilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova, din cursul anului trecut? Numai de bine, după cum s-au exprimat atât șeful Inspectoratulului General pentru Situații de Urgență (IGSU), generalul de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, după cum a concluzionat și prefectul județului, Mădălina Lupea, după cum au căzut de acord și celelalte oficialități județene, prezente, ieri, la bilanțul pompierilor prahoveni.

Despre pompierii prahoveni – numai de bine2
Ce poți să spui, așadar, în prezența pompierilor prahoveni aflați, ieri, în Sala de 200 de locuri a Palatului Administartiv din Ploiești, când, printre ei, se găsea pompierul anului 2016 din România – Viorel Șușu -, cel care, ajutat de colegi de la Detașamentul Câmpina (plt.adj. șef Ion Claudiu, plt. maj. Cristian Miru, comandant detașament, colonel Vicențiu Năstase) au scos, la începutul lunii februarie 2016, trei persoane dintre sloiurile înghețate ale unui lac din Câmpina ? Sau plt. adj. Sorin Răducanu, care a readus la viață, resuscitându-l, pe un copil de 8 ani, de la Valea Călugărească ?
Ce poți să spui ? Numai de bine, mai ales că toți cei menționaţi au fost scoși ”la raport” și felicitați de generalul Ovidiu Vasilică.
Iar dacă prefectul Mădălina Lupea și-a aminitit că, în cursul unei simulări din vara anului trecut, toți cei 16 subprefecți care-o însoțeau, au venit să vadă cum se pune în aplicare un Plan Roșu de intervenție la Brazi, și au rămas impresionați de profesionalismul salvatorilor prahoveni, ce să mai zici ?
Sau, ce să mai comentezi, când, oficialitățile prezente ieri la bilanțul pentru anul trecut, au remarcat că aparițiile în mass-media ale ISU Prahova au crescut substanțial ? Poți doar să adaugi că asta se datorează purtătorului de cuvânt al Inspectoratului, Raluca Vasiloaie, care la orice oră din zi sau din noapte, ține în priză mass-media, relatând, în timp real, despre evoluția/involuația unui incendiu, starea victimelor dintr-un accident rutier etc, etc.
Deci, despre pompierii prahoveni, numai de bine, în contextul în care, anul trecut, aceștia au participat la peste 14.000 de acțiuni, dintre care 9.713 au fost pe linie de SMURD, iar 4.369 – pe linia altor situații de urgență. În fapt, bilanțul ISU Prahova conține cifre, multe cifre și multe procente, în spatele cărora se regăsesc oameni care au fost salvați sau bunuri.
Astfel, pe linie de prim ajutor, în raportul oficial pentru 2016 se face precizarea: “Pe timpul acțiunilor de intervenție, echipajele paramedicale încadrate pe ambulanțe tip B2 au acordat primul ajutor medical de urgență unui număr de 8.895 de persoane (7.919 adulți și 976 de minori).
Iar în legătură cu bunurile salvate, același document precizează: “Pe timpul acțiunilor de localizare, lichidare și înlăturare a efectelor negative generate de incendii, au fost salvate bunuri materiale în valoare de 76.449.750 de lei (aproape 17 milioane de euro).