Buget de 133 milioane de lei – propus pentru Consiliul Superior al Magistraturii

Pentru anul în curs, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a fost alocat un buget de 133,14 milioane de lei, în creștere cu 17,47% față de anul 2016, se arată în proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
Conform proiectului, bugetul pe anul 2017 al CSM prevede cheltuieli curente în valoare de 132,54 milioane de lei – din care 100,32 milioane de lei pentru cheltuieli de personal, achiziționarea de bunuri și servicii etc.
În proiectul de buget al CSM au fost cuprinse fonduri în valoare de 432.000 de lei pentru achiziționarea de mobilier, echipamente informatice (softuri și licențe) și alte active fixe în vederea înlocuirii celor amortizate integral.

Datoria guvernamentală a României, la peste o treime din PIB

Datoria guvernamentală a României se situa, la sfârșitul trimestrului trei din 2016, la 270,096 miliarde de lei – adică 36,2% din PIB – în scădere față de nivelul de 255,497 miliarde de lei (36,6% din PIB), în perioada similară din 2015, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.
Comparativ cu trimestrul doi din 2016, șase state membre UE au înregistrat în perioada iulie – septembrie 2016 o creștere a datoriei guvernamentale, în timp ce în 22 state membre (inclusiv în România) datoria guvernamentală a coborât. Aceeași sursă mai menționează faptul că nivelul cel mai scăzut al datoriei guvernamentale raportat la PIB în trimestrul trei din 2016 s-a înregistrat în Estonia, Luxemburg, Bulgaria și România, iar cel mai ridicat în Grecia, Portugalia și Italia.

Acționarii minoritari de la BCR vor afla, în martie, cât pot încasa pe titlurile deținute

Potrivit Ziarului Financiar, acţionarii minoritari ai BCR care se retrag din acţionariatul celei mai mari bănci de pe piaţa locală, în condiţiile în care nu au fost de acord cu decizia de fuziune a BCR cu firmele de “real estate” din grup, vor afla în luna martie câţi bani pot încasa pentru titlurile deţinute, nivelul preţului de retragere urmând să fie determinat de firma Deloitte Consultanţă. Sursa citată mai menționează faptul că SIF Oltenia, cel mai important acţionar minoritar al BCR, cu o participaţie de circa 6,3%, a contestat în instanţă decizia de fuziune aprobată în AGEA din noiembrie 2016 dintre BCR şi cele două firme specializate în administrarea activelor imobiliare – Bucharest Financial Plazza şi BCR Real Estate Management.