Sprijin mai consistent pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură
Sprijinul acordat în acest an agricultorilor pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură va fi mai mare după ce Guvernul a majorat la acest început de an, cu peste 118 milioane lei, fondurile destinate acestei scheme.
Această decizie a fost luată prin Hotărâre adoptată de Guvern, iar sprijinul se va acorda sub formă de rambursare, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare.
Majorarea sumei permite plata integrală a acestui sprijin destinat agricultorilor pentru diminuarea costurilor de producție, conform situației centralizatoare realizată de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).
Dobânzile la creditele în lei – trend crescător, dar fluctuant
Potrivit unei declarații făcute pentru Mediafax de către analistul Claudiu Cazacu, anul acesta, dobânzile la creditele în lei vor cunoaște un trend crescător, însă ar putea avea și fluctuaţii mai mari în comparație cu anul trecut.
“Estimăm, pentru creditele în lei, o creştere a costurilor cu 0,5 puncte procentuale. De asemenea, va exista și o mai accentuată variabilitate a dobânzii, cu fluctuaţii mai pronunţate decât în 2016”, a precizat Claudiu Cazacu.
Sursele de energie regenerabilă au cota obligatorie stabilită la 8,3 %
În acest an, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile (prin certificate verzi) a fost stabilită la 8,3% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern.
De asemenea, site-ul Gov.ro mai precizează că, anul trecut, această cotă a fost stabilită la 12,15%, însă menținerea sa și pentru anul în curs ar fi condus la o creștere a impactului certificatelor verzi în factura consumatorilor finali.
Actul normativ a fost supus analizei Consiliului Concurenţei şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, obţinându-se un punct de vedere favorabil.