Nr. 2 din 17.01.2017

Atenție la ger și la activitățile recreative desfășurate pe gheața lacurilor și râurilor!

 

Având în vedere informarea meteorologică valabilă şi pentru judeţul Prahova în intervalul 16 – 18.01.2017, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri menite a le proteja viața:

  • Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
  • Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.
  • Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
  • Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, a urechilor şi a nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
  • Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.
  • Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.