Declaraţiile noului preşedinte american Donald Trump şi un „peisaj întunecat al securităţii globale” au făcut lumea mai puţin sigură, a avertizat Buletinul oamenilor de ştiinţă în domeniul nuclear, care şi-a potrivit simbolicul „ceas al apocalipsei” cu 30 de secunde mai aproape de miezul nopţii, relatează News.ro citând AFP.
Ceasul – o metaforă cu privire la cât de aproape este umanitatea de distrugerea planetei – a fost potrivit ultima dată în 2015, când a fost dat înainte de la cinci minute şi până la trei minute înainte de miezul nopţii. Acum el este potrivit cu două minute şi jumătate înainte de miezul nopţii. Decizia de a repotrivi sau nu ceasul este luată de un grup de oameni de ştiinţă şi intelectuali, inclusiv 15 laureaţi ai Nobelului.
Poziţia minutarului ceasului a fost schimbată în contextul unor îngrijorări cu privire la o „ascensiune puternică a naţionalismului în întreaga lume, unor declaraţii ale preşedintelui Donald Trump despre armamentul nuclear şi unor probleme legate de climă, un peisaj întunecat al securităţii globale, colorat de o tehnologie tot mai sofisticată şi un dispreţ tot mai mare faţă de expertiza ştiinţifică”, a subliniat grupul într-un comunicat. Ceasul Apocalipsei (Doomsday Clock) a fost creat în 1947. El a fost repotrivit de 19 ori de atunci şi până în prezent, într-un interval care variază de la două minute până la miezul nopţii, în 1953, şi până la 17 minute înaintea miezului nopţii, în 1991. „Buletinul nu a mai decis niciodată, anterior, să dea ceasul înainte din cauza declaraţiilor unei singure persoane”, au declarat doi oameni de ştiinţă de la Buletin, Lawrence Krauss şi David Titley, într-un articol de opinie publicat în The New York Times (NYT). „Însă atunci când acea persoană este noul preşedinte al Statelor Unite, cuvintele lui contează”, subliniază ei.