Bustul marelui inginer Anghel Saligny, personalitate care a contribuit decisiv la dezvoltarea industriei petroliere din România, a fost dezvelit ieri în fața sediului CONPET SA din Ploiești. Evenimentul a avut loc în cadrul Programului Național “România 100”, fiind susținut de Societatea Cultural –Istorică “Mihai Viteazul” și a reunit numeroase oficialități: Liviu Ilași, director general al CONPET SA, prefectul județului Mădălina Lupea, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, președintele Societății Cultural –Istorice “Mihai Viteazul”, Mircea Cosma, senatoarea Ecaterina Andronescu, parlamentari prahoveni, reprezentanți ai Universității Politehnice București, ai Universității Petrol-Gaze Ploiești și ai altor instituții publice prahovene.
Inginer constructor remarcabil, Anghel Saligny s-a remarcat și în domeniul industriei petroliere din România.
“Proiectul primei conducte de transport al petrolului, inițiat de Anghel Saligny, a făcut posibil ca, după aproape 12 decenii și patru generații de petroliști, România să dețină, astăzi, un sistem de transport alcătuit din 3.800 km de conducte, care traversează 24 de județe ale țării și are o capacitate de transport de 27,5 milioane de tone pe an” a precizat ieri Liviu Ilași, director general al CONPET SA. Acesta a adăugat că dezvelirea bustului marelui inginer român reprezintă “un gest firesc al actualei generații de petroliști, în semn de înaltă recunoaștere a meritelor și contribuției aduse de marele academician, inginer constructor, ministru și pedagog român la dezvoltarea industriei petroliere din România”. Ceremonia de dezvelire a bustului s-a încheiat cu o Horă a Unirii, având în vedere că în România a fost sărbătorită, recent, Ziua Unirii Principatelor Române.
Sediul CONPET a găzduit ieri simpozionul “Anghel Saligny- constructor al viitorului, vizionar al industriei petroliere din România”, apoi reprezentanții companiei au organizat o vizită la Dispeceratul Central, “creierul” Sistemului Național de Transport Țiței prin Conducte.