Nicoleta Dumitrescu, Ana Maxim, Violeta Stoica

Gerul cumplit a făcut mercurul din termometre să coboare, ieri, la Ploiești până la aproape minus 18 grade Celsius, unde a fost mai frig chiar decât la Sinaia. Din cauza temperaturilor scăzute, în școlile din Prahova nu s-au ținut cursuri, iar – printr-o decizie luată ieri de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență – unitățile școlare rămân închise și astăzi.
Toate secțiile Spitalului Județean de Urgență Ploiești erau pline, multe dintre afecțiuni fiind provocate și de frigul năprasnic abătut și peste județul Prahova. Și medicii de pe ambulanțe au avut de rezolvat cazuri de degerături și hipotermii. Pe de altă parte, la Salina Slănic, aproape 100 de camioane așteaptă zilnic să fie încărcate cu sare pentru deszăpezirea drumurilor din mai multe județe din țară.
După ger, prognozele arătau ieri că, până în această seară, la ora 21.00, va ninge viscolit inclusiv în județul Prahova, care se află din nou sub avertizare de vreme rea, cod galben de ninsori.

Aglomeraţie la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti

În această perioadă, toate secțiile Spitalului Județean de Urgență din Ploiești sunt pline, printre pacienți regăsindu-se multe persoane cu boli cronice decompensate. Conform informațiilor pe care le-am primit ieri, la orele prânzului, de la dr. Andrei Ilinca, purtător de cuvânt al spitalului, la Unitatea de Primiri Urgențe se prezentaseră 260 de pacienți în ultimele 24 de ore. Numărul prezentărilor la UPU este în scădere de săptămâna trecută. În perioada Sărbătorilor de Iarnă, unitatea spitalicească a fost și mai aglomerată, fiind înregistrate peste 300 de prezentări/ 24 de ore, iar în unele zile numărul lor a ajuns chiar la 350. În această perioadă, ajung la spital foarte multe persoane cu afecțiuni cardiace cronice decompensate, care acuză ca simptom lipsa de aer, dar și persoane cu bronhopneumonii și cu alte probleme de sănătate apărute sau acutizate pe fondul temperaturilor extrem de scăzute.

Pacienţi cu degerături şi hipotermii, internaţi

Serviciul Județean de Ambulanță Prahova a fost solicitat în ultimele zile pentru a acorda primul ajutor unor persoane cu hipotermii și cu degerături. Luni, ambulanțele au preluat un pacient în vârstă de 74 de ani din Cheia, cu degerături de stadiu IV, la ambele picioare, și un bărbat în vârstă de 50 de ani din Lipănești, cu degerături la fel de grave, la ambele picioare, pe care i-au transportat la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești. Ambele persoane reprezentau cazuri sociale. Tot ieri, un echipaj al ambulanței a preluat o femeie din Câmpina, în vârstă de 71 de ani, cu hipotermie și cu accident vascular cerebral, care a decedat la spital, cauza morții fiind accidentul vascular. Duminică, un bărbat de 49 de ani cu hipotermie ușoară a fost luat de pe o stradă din Bușteni și dus la Spitalul din Sinaia, iar un alt bărbat de aceeași vârstă, din Teișani, cu hipotermie, a fost preluat tot de pe stradă și dus la Spitalul din Vălenii de Munte. Numărul apelurilor la Serviciul Județean de Ambulanță Prahova se menține crescut, luni fiind înregistrate 326 de solicitări, iar duminică – aproape 400.

Victime ale frigului şi la Ploieşti

Echipajele Poliţiei Locale Ploieşti au descoperit, în noaptea de luni spre marți, două persoane fără adăpost– una pe strada Mihai Bravu şi cealaltă pe strada Mircea cel Bătrân. A fost solicitată ambulanţa şi, pentru că avea degerături, una dintre persoane a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Tot în noaptea de luni spre marți, 78 de persoane au fost cazate la Adăpostul de noapte, 11 dintre acestea fiind transportate cu ambulanța în centrul destinat oamenilor fără adăpost. Pe de altă parte, însă, o altă persoană fără adăpost găsită de poliţiştii locali în zona Cablul Românesc a refuzat să fie transportată la adăpost.

Maşinile parcate pe străzi îngreunează deszăpezirea

Ieri, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a fost pe teren pentru a verifica modul în care s-a efectuat deszăpezirea și pe străzile secundare ale municipiului, în condițiile în care aseară se anunțase un nou val de ninsori. Potrivit edilului Ploieștiului, ieri mai erau străzi secundare în cartiere pe care se mențineau pe axul drumului zone cu gheață și cu zăpadă.
Municipalitatea a făcut, pe de altă parte, apel la cetăţeni să parcheze maşinile în afara părţii carosabile, pentru a nu se îngreuna activitatea de deszăpezire. Nu se știe, însă, unde se vor putea parca mașinile aflate pe margine de drum, având în vedere lipsa locurilor de parcare.
Ploieștenii pot solicita intervenţia autorităților sau semnala situaţii deosebite de trafic, apelând Dispeceratul Primăriei Municipiului Ploieşti, la numărul de telefon 0244/984. Persoanele în vârstă sau aflate în dificultate care întâmpină probleme deosebite determinate de condiţiile meteo pot să apeleze Dispeceratul Poliției Locale Ploiești, la numărul de telefon 0244/954.

Mii de tone de sare furnizate zilnic de Salina Slănic

Încă de la primele căderi de zăpadă, camioanele zbârnâie pe drumurile care duc spre Salina Slănic din județul Prahova. Potrivit declarațiilor directorului de producție al Salinei Slănic, Costin Nicolescu, în această perioadă se încarcă foarte multă sare în camioanele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, respectiv aproximativ 2000 de tone zilnic. “Am livrat sare din stoc, astfel că nu a fost nevoie să lucrăm în trei schimburi”, afirmă directorul de producție al salinei prahovene . Circa 100 de camioane provenite de la CNAIR, prin direcțiile regionale de drumuri din sudul țării, pleacă încărcate în fiecare zi spre București, Constanța, Buzău, Brașov, Dâmbovița și, bineînțeles, către județul Prahova.
Costin Nicolescu, directorul de producție al Salinei Slănic, a mai precizat că există fluență în furnizarea sării și încărcarea acesteia în camioane, astfel că nu a fost afectată circulația rutieră în zona salinei, încercându-se ca toate camioanele să aștepte să fie încărcate în curtea societății.

La Buşteni -26 de grade la nivelul şinei de cale ferată !

Circulaţia garniturilor CFR a fost adaptată la condiţiile meteo nefavorabile, au anunțat ieri reprezentanții companiei. În țară, ieri dimineață, temperaturile cele mai scăzute la nivelul șinei erau cuprinse între -30 și -28 de grade C. Bușteniul se regăsea printre localitățile în care fuseseră măsurate cele mai mici temperaturi: – 26 de grade Celsius, recordul de temperatură de – 30 de grade Celsius, la nivelul șinei, fiind măsurat la Miercurea Ciuc. Ieri dimineață, pe două secții de cale ferată: Mizil-Săhăteni și Buzău-Cilibia, circulația trenurilor s-a desfășurat pe un singur fir, iar pe celălalt fir se efectuau verificări la componentele infrastructurii. De asemenea, pe segmentele pe care erau semnalate deranjamente s-a intervenit pentru remediere și consolidare. Reprezentanții CFR au mai anunțat ieri că se fac verificări permanente pe toate secţiile de cale ferată pentru remedierea problemelor care apar din cauza temperaturilor foarte scăzute atât la materialul rulant, cât şi la componentele infrastructurii feroviare, iar în staţiile de cale ferată se intervine constant cu utilaje şi personal pentru menţinerea infrastructurii în condiţii optime. Peroanele, intrările şi ieşirele din tunelele pietonale sunt, de asemenea, curăţate permanent. Călătorii pot să consulte site-urile operatorilor de transport feroviar de călători pentru informații actualizate despre trenurile înscrise în circulație sau despre trenurile anulate:CFR Călători (operator național) https://www.cfrcalatori.ro/, SC Regiotrans SRL Brasov (operator privat) https://www.regiotrans.ro/#/cautare/, SC Interregional SRL (operator privat) https://www.viaterraspedition.ro/, SC Transferoviar Calatori SRL (operator privat) https://www.transferoviarcalatori.ro/, SC Softrans SRL (operator privat) https://www.softrans.ro/. De asemenea, călătorii pot verifica informările actualizate permanent pe pagina de facebook https://www.facebook.com/cfrinfrastructura sau pe site-ul companiei www.cfr.ro, administratorul infrastructurii feroviare, accesând următoarele link-uri: Camere web – tabele cu orele de sosire/plecare din gările Bucureşti Nord, Craiova, Timişoara, Braşov şi Iaşi https://www.cfr.ro/…/content/article/2-uncat…/2273-camere-web Trenul meu – informaţii despre trenurile aflate în circulaţie. Numărul trenului va fi scris în câmpul aferent şi se va apăsa butonul Informaţii tren https://www.cfr.ro/index.php/cauta-tren.

La Ploieşti, mai frig decât la Sinaia!

3-aPrima noapte (de luni spre marţi) a Codului portocaliu de ger a confirmat înregistrarea de temperaturi scăzute şi la nivelul judeţului Prahova. Ieri dimineaţă, de pildă, la Ploieşti a fost mai frig chiar şi decât la Sinaia. Mai exact, la ora 8,00, în municipiul reşedinţă de judeţ au fost înregistrate minus 17,5 grade C, iar în staţiunea de pe Valea Prahovei – Cota 1500 au fost minus 14 grade C. Nu în ultimul rând, cât de frig a fost au putut vedea afişate, la bordul maşinilor, inclusiv şoferii care s-au aflat pe DN1, fie către Ploieşti, fie către Capitală, temperaturi de minus 20 de grade C fiind înregistrate atât luni seară, cât şi ieri dimineaţă, în jurul orei 8,00. Dar, cele mai scăzute temperaturi au fost la Vârful Omu, stratul de zăpadă, de 22 de cm, favorizând înregistrarea de aproape minus 20 de grade C. De departe, la nivelul ţării, “polul frigului” a fost la Întorsura Buzăului, unde au fost minus 31,8 grade Celsius. După cum au anunţat meteorologii, veştile rele legate de vreme se ţin lanţ, în contextul în care, de la ora 2,00, judeţul nostru a intrat sub incidenţa Codului galben de ninsori. Atenţionarea este valabilă până astăzi la aceeaşi oră.