N. D.
În contextul în care, în fiecare iarnă, atunci când cad ninsori abundente sunt înregistrate, automat, şi blocaje pe arterele rutiere, o organizaţie neguvernamentală a anunţat că are soluţia pentru această problemă: înfiinţarea de perdele forestiere.
“Cea mai bună armă împotriva înzăpezirii drumurilor este înfiinţarea de perdele forestiere de protecţie. Deși în ultimii ani au existat inițiative legislative în acest sens, România are în continuare nevoie de mii de kilometri de astfel de bariere naturale împotriva zăpezii.
Astfel, „Plantăm fapte bune în România” lansează un apel către toate primăriile și consiliile locale din zonele afectate de căderile masive de zăpadă pentru a pune la dispoziție terenuri publice potrivite plantării de perdele forestiere. Ne dorim să contribuim la prevenirea problemelor administrative, sociale și ecologice prin plantarea acestor perdele forestiere de protecție”, a declarat Liana Buzea, cea care a lansat inițiativa „Plantăm fapte bune în România”. În acest context, au fost date ca exemple acţiunile organizate în localitatea Peştera, din judeţul Constanţa, unde, astăzi, zeci de mii de puieți formează o perdea forestieră de protecție a căii de acces în localitate, pe o suprafață de aproximativ 7 hectare. Totodată, s-a mai precizat că, din anul 2011şi până în prezent, au fost plantați peste 500.000 de puieți, pe o suprafață de 180 de hectare, în localități din 21 de județe, prin implicarea a peste 27.000 de voluntari.
Având în vedere că perdelele forestiere răspund și altor cerinţe, respectiv de protejare a terenurilor agricole împotriva factorilor climatici dăunători, de protecție a solului împotriva eroziunii, dar şi de protejare a digurilor și malurilor contra curenților, a viiturilor, a sloiurilor de gheață și de protecție a localităților, pentru anul în curs se doreşte organizarea de acțiuni de împădurire atât în primăvară, cât și în toamnă, în acest sens primăriile și consiliile locale putând contacta echipa organizatorică la adresa maria.epure@plantamfaptebune.ro. La nivel național, propunerea este de a se împăduri terenuri cu probleme- terenurile agricole care sunt degradate şi cele cu risc de alunecare- dar şi să se realizeze perdele forestiere de protecție împotriva viscolelor.