Petre Apostol

Jucătoarea prahoveană de tenis Ana Bogdan a evoluat, ieri dimineaţă, în runda inaugurală a primului turneu de Mare Şlem al anului, Australian Open. În vârstă de 23 de ani, sportiva din Sinaia, ocupantă a poziţiei 125 în clasamentul mondial WTA, s-a aflat la prima sa prezenţă pe tabloul principal al turneului de la Melbourne, calificându-se din faza preliminară, după ce le-a învins pe Arantxa Rus, din Olanda, scor 3-6, 6-1, 6-4, Ellen Perez, din Australia, scor 6-2, 7-6 (7), Kai-Ling Zhang, din China, scor 7-6 (3), 2-6, 6-2.
În primul tur al întrecerii de la antipozi, Ana Bogdan s-a confruntat cu a 14-a favorită, rusoaica Elena Vesnina, situată pe locul 18 în clasamentul WTA, care, anul trecut, câştiga marele trofeul la Australian Open în cadrul probei de dublu mixt, alături de brazilianul Bruno Soares.
Sportiva de 30 de ani originară din Lvov a început meciul cu un break, din a doua oportunitate, după care a câştigat şi următoarele două gameuri, graţie unei serii de opt puncte consecutive. Jucătoarea prahoveană a revenit în joc, reuşind rebreak, iar apoi şi-a câştigat gameul pe propriul serviciu, deşi a fost condusă cu 0-40.
Elena Vesnina şi-a menţinut avantajul unui break până la 5-4, când Ana Bogdan a reuşit să egaleze. Dar, tânăra jucătoare prahoveană a pierdut imediat pe propriul serviciu, iar sportiva din Rusia a închis actul la 7-5, după un game perfect.
Ana Bogdan a cedat pe propriul serviciu şi în debutul setului secund, iar Vesnina s-a desprins la 2-0, după ce a salvat o şansă de break a sportivei prahovene în al doilea game. Fostă ocupantă a poziţiei secunde în clasamentul mondial la junioare, jucătoarea din Sinaia nu a cedat, fiind aproape să recupereze breakul cedat, la scorul de 4-2, însă campioana olimpică la proba de dublu a salvat ambele şanse de break, iar, apoi, a reuşit să dea lovitura de graţie, câştigând pe serviciul prahovencei.
Ana Bogdan nu a mai putut să-i creeze probleme pe serviciu în gameul următor Elenei Vesnina, jucătoarea din Rusia încheind setul şi meciul cu un game alb, scor final 6-2, la capătul unui meci care a durat o oră şi 22 de minute.
În turul secund, Vesnina urmează să o întâlnească pe Mandy Minella, din Luxemburg, câştigătoare în meciul cu poloneza Magda Linette, scor 7-5, 6-4.
Pentru prezenţa în primul tur la Australian Open, al doilea turneu consecutiv de Mare Şlem la care s-a calificat pe tabloul principal, Ana Bogdan va primi 50 de puncte în clasamentul mondial WTA, putând urca mai bine de zece poziţii în ierarhia care va fi anunţată peste o săptămână şi jumătate.