V. Stoica

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a aplicat amenzi în valoare de circa 2,75 milioane de lei pe parcursul anului trecut, în urma acțiunilor de control ce au vizat relațiile de muncă, securitatea și sănătatea în muncă.
În domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate 2556 de controale în anul 2016, în urma cărora s-au aplicat 482 de sancțiuni contravenționale în valoare de 1,7 milioane de lei. Anul trecut au mai fost sancționați și trei angajatori care foloseau persoane fără forme legale de angajare, 76 de oameni fiind găsiți că lucrau ilegal la cele trei firme, în aceste cazuri fiind înștiințate Poliția și Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești.
Și în privința securității și sănătății în muncă, unele dintre societățile controlate au fost amendate pentru neregulile depistate, valoarea sancțiunilor ridicându-se la circa un milion de lei.
Pentru a preveni problemele care ar fi putut conduce la accidente de muncă, inspectorii ITM Prahova au dispus, de asemenea, oprirea unui număr de 82 de echipamente. Pe de altă parte, angajatorii au comunicat către inspectoratul prahovean 196 de evenimente care au fost încadrate sau nu ca accidente de muncă.
Într-un comunicat de presă al ITM Prahova, se arată că “în condițiile creșterii numărului de agenți economici care și-au închis porțile sau și-au redus activitatea ca urmare a constrângerilor de natură economică, în cursul anului 2016, instituția noastră și-a menținut obiectivul prioritar stabilit încă din anul precedent, respectiv acela de creștere a gradului de conștientizare a agenților economici cu privire la importanța respectării normelor prin activități de îndrumare și educare, de popularizare a noutăților legislative și mai puțin prin aplicarea de sancțiuni contravenționale care să pună în pericol stabilitatea locurilor de muncă existente”.

Firmele care nu măresc salariul minim vor fi amendate pentru fiecare contract individual

Având în vedere modificările legislative, ITM Prahova atenționează angajatorii asupra faptului că salariul minim brut pe țară garantat în plată este de 1450 de lei începând cu 1 februarie, pentru un program complet de lucru de 166 de ore, în medie, pe lună, respectiv 8,735 de lei pentru fiecare oră lucrată. Salariul minim garantat în plată stabilit prin HG nr.1/2017 este o sumă stabilită în bani și nu include sporurile și alte adaosuri, transmit reprezentanții ITM Prahova.
Stabilirea în contractul de muncă individual a unui salariu mai mic de 1450 de lei lunar este contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 de lei la 2.000 de lei pentru fiecare contract individual de muncă găsit în neregulă.
Potrivit datelor furnizate de ITM Prahova, în prezent, în județul nostru numărul angajatorilor activi este de 18.476, cu un număr total de 220.707 angajați.