N. Dumitrescu

Aflat la o distanţă de nici o oră faţă de Bucureşti şi Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, judeţul Prahova rămâne o preferinţă constantă pentru investitorii străini care vor să-şi dezvolte afacerile în Europa, în mod special în România. Dovada în acest sens o oferă un recent studiu, dat publicităţii, care relevă faptul că investițiile străine în județul Prahova au generat cifre de afaceri de aproape
4 miliarde de euro, beneficiul cel mai mare fiind însă cele 30.000 de locuri de muncă oferite pentru tot atâtea persoane, statistica fiind valabilă la nivelul anului 2015. În topul investitorilor străini din Prahova, prima poziţie este ocupată de cei din Olanda, urmaţi de cei din Germania, Luxemburg, Marea Britanie şi lista poate continua. Cert este că, acum doi ani, conform datelor oficiale, în Prahova erau înregistrate peste 3.600 de societăţi cu capital străin.

Investițiile străine atrase de județul Prahova au generat cifre de afaceri de 17,4 miliarde de lei, asta însemnând aproape 4 miliarde de euro. Pe primul loc în topul investitorilor străini din județul Prahova, după cifra de afaceri generată, se află cei din Olanda, cu 7,1 miliarde de lei. Urmează cei din Germania (5 miliarde de lei), Luxemburg (1,1 miliarde de lei), Marea Britanie (945 milioane de lei), Cipru (633 milioane de lei), Italia (630 milioane de lei), Austria (614 milioane de lei) și Belgia (343 milioane de lei), Turcia (200 milioane de lei), Spania (90 milioane de lei), Suedia (88 milioane de lei), datele fiind valabile la nivelul anului 2015, potrivit unui studiu CreditInfo – companie specializată în furnizarea produselor și serviciilor de management al riscului comercial. În ceea ce priveşte profitul firmelor cu capital străin, la nivelul anului menţionat, situaţia a fost următoarea: Olanda – 482 milioane de lei, Germania – 223 milioane de lei, Luxemburg – 80 milioane de lei, Belgia- 45 milioane de lei, Turcia – 22 milioane de lei, Franţa – 18 milioane de lei, Austria – 11 milioane de lei. Dincolo de aceste cifre, marele avantaj pentru prahoveni a fost acela că investiţiile menţionate au generat şi noi posibilităţi de a-şi găsi de lucru, în contextul în care investitorii din alte ţări care şi-au dezvoltat afacerile în judeţul nostru au creat aproape 30.000 de locuri de muncă, datele fiind valabile tot la nivelul anului 2015. Concret, potrivit aceluiaşi studiu, cei mai mulţi angajaţi – peste 5.000 – se regăsesc în cadrul firmelor în care investitorii sunt din Germania, urmează apoi firmele unor oameni de afaceri din Marea Britanie – peste 4.000 de salariaţi, firme cu capital olandez – peste 3000 de angajaţi, cu capital italian – peste 3.100 de angajaţi, cu capital cipriot – 2.400 de angajaţi, cu capital austriac – 2.300 de angajaţi, cu capital turc – 1.900 de angajaţi iar lista poate continua.
Investitorii străini preferă Prahova atunci când doresc să-şi dezvolte afacerile în România atât datorită faptului că găsesc aici forţă de muncă, dar mai ales pentru că judeţul este foarte aproape de Bucureşti, implicit faţă de Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“. Concret, conform unei situaţii înregistrate la jumătatea lunii mai 2015 şi comunicate de către Oficiul Registrului Comerţului Prahova, la nivelul judeţului erau înregistrate 38.158 de societăţi comerciale (în funcţiune), numărul societăţilor cu participare de capital străin fiind de 3.671. De departe, cele mai multe societăţi cu capital străin în Prahova – peste 800 – sunt cele în care investitorii sunt italieni, urmate de firmele cu capital turc – 294 de societăţi, din Germania – 236 de societăţi, din Spania – 179 de societăţi, din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – 162 de societăţi, din Franţa – 142 de societăţi, din Olanda – 95 de societăţi şi lista poate continua.

La nivel naţional, au creat peste un milion de locuri de muncă

afaceri1

Potrivit aceluiaşi studiu CreditInfo, la nivel național, companiile din România care au investitori străini au înregistrat o cifră de afaceri totală de peste 250 miliarde de lei (55 miliarde de euro) în anul 2015. Concret, pe primul loc sunt firmele olandeze, cu o cifră de afaceri de aproximativ 35 de miliarde de euro (aproape 156 miliarde de lei). Pe listă se mai regăsesc firmele cu capital german, care generează cifre de afaceri de aproape 20 de miliarde de euro (peste 88 milioane de lei), cele cu capital austriac, cu cifre de afaceri de aproape 13 miliarde de euro (peste 58 milioane de lei). Clasamentul este completat de Franța, ale cărei investiții în România generează cifre de afaceri de 12,6 miliarde de euro (peste 57 milioane de lei), Italia și Cipru, cu cifre de afaceri de peste 7 miliarde de euro fiecare, respectiv Elveția, cu 6 miliarde de euro cifră de afaceri. „Raportările lunare realizate de CreditInfo și cele speciale, dedicate clienților noștri, se bazează pe informații obținute în timp real din surse oficiale – ANAF, Ministerul de Finanțe, Registrul Comerțului, Ministerul Justiției, pe care analiștii CreditInfo le introduc în uriașa noastră bază de date. Utilizăm un sistem folosit cu succes în numeroase țări europene”, a declarat Aurimas Kacinskas, director general CreditInfo România. Potrivit studiului citat, clasamentul profitabilității este deschis de firmele cu capital german și olandez, care au realizat în anul 2015 profituri de aproximativ 880 milioane de euro (4 miliarde de lei fiecare). Urmează firmele cu capital francez, care au realizat un profit total de 620 milioane de euro (peste 2,7 miliarde de lei), austriac, cu 430 milioane de euro (peste 1,9 miliarde de lei), italian – profit de 250 milioane de euro (1,1 miliarde de lei) și luxemburghez – 160 milioane de euro (peste 700 milioane de lei). În total, companiile cu capital străin au înregistrat în anul 2015 un profit total de 2,7 miliarde de euro. De departe, cele mai profitabile domenii de activitate ale firmelor cu capital străin din România sunt industria auto, comerțul cu ridicata al produselor din tutun, respectiv comercializarea combustibililor gazoși prin conducte. Studiul mai evidenţiază că firmele cu capital străin au creat la nivelul anului 2015 peste un milion de locuri de muncă. Astfel, cei mai mulți angajați au companiile cu capital german și olandez (peste 200.000 de angajați), italienesc – peste 130.000 de angajați, Franța – peste 100.000 de angajați, Austria – peste 95.000, Cipru – peste 80.000 și Luxemburg – peste 40.000 de angajați.