V. Stoica
Autoritățile au demarat verificări în privința modului în care a putut fi construit imobilul care trece chiar peste zona în care s-a fisurat magistrala de apă Dumbrăvești – Movila Vulpii, care a afectat mii de locuințe din mai multe localități prahovene, printre care orașele Băicoi, Plopeni și comunele Păulești și Dumbrăvești.
Ieri, prefectul de Prahova, Daniel Ștefan, a precizat pentru ziarul Prahova că autoritățile responsabile cu inspecția în construcții au demarat verificări pentru a determina modul în care a fost construit imobilul care se afla practic peste magistrala de apă care a suferit avaria. Pe de altă parte, însă, potrivit prefectului Daniel Ștefan, sunt mai multe cauze care au condus la apariția avariei respective, printre care vechimea rețelei din zonă (de peste 40 de ani), posibil și din cauza frigului.
O explicație a duratei mari a intervenției, de peste cinci zile (avaria fiind semnalată pe 13 decembrie, iar reluarea alimentării cu apă a populației a avut loc luni dimineață, pe 19 decembrie) ar fi faptul că magistrala nu a putut fi reparată prea ușor, din cauza poziționării sub imobilul din Găgeni. Potrivit prefectului Daniel Ștefan, s-a recurs la introducerea unei țevi prin interiorul conductei din beton care fusese avariată, neputându-se interveni decât prin exteriorul clădirii construite chiar peste amplasamentul respectivei magistrale. Practic, țeava de 45 de metri a fost introdusă pe la un capăt unde s-a putut săpa pentru a nu afecta imobilul construit, fiind mai apoi racordată printr-un sistem de îmbinări între conducta de beton și țeava respectivă.
Deși finalizarea lucrării fusese estimată pentru data de 20 decembrie, avaria a fost reparată luni, 19 decembrie, dată la care a fost reluată și alimentarea cu apă.