Fl. Tănăsescu

4 decembrie 2016, Anul Domnului. Suntem – adică staţionăm – la ieşire din Sinaia. La câteva decenii distanţă de când omul a păşit pe Lună, şi la câteva zeci de kilometri de Ploieşti. S-au format coloane de maşini, iar expresia „bară la bară” o trăim aievea, nu aflând din ziare sau de la televiziuni. La radio, la ştirile de la ora 12, comisarul Paul Ulieru, de la Centrul Infotrafic, confirmă situaţia în care ne găsim: „Pe DN 1, pe sensul de coborâre, se circulă îngreunat, în staţiunile montane formându-se coloane de maşini. Recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza la condiţiile de drum, să ruleze prudent şi să nu se aventureze în depăşirea coloanelor de autovehicule”.
La o adică, vorbele comisarului Ulieru pot fi înregistrate pe bandă şi reproduse ori de câte ori se ivesc astfel de minivacanţe – cu ocazia minivacanţelor de 1 Decembrie, de Crăciun, de Paşte. Aşa cum este înregistrată şi „vocea blondă” de la metrourile bucureştene: „Urmează staţia Dristor, peron pe partea dreaptă”.
Cât despre aventurarea în ceea ce priveşte depărţirea de maşini, iată şi o speţă: Doi biciclişti, echipaţi de iarnă, rulează liniştiţi pe lângă noi. Să le plângi de milă sau să-i invidiezi ? Nu am avut norocul sau ghinionul, depinde cum priveşti lucrurile) să vâre vreo fătucă microfonul pe geamul lateral, care să-l întrebe pe şoferul în maşina căruia ne aflăm: „De câte ore staţi aici?”. Nu de alta, dar i-am fi răspuns: „Din anii ‘90, de când durează situaţia asta tembelă”.
„Se sparie gândul”, vorba cronicarului, că abia la Paştele Cailor vom ajunge acasă, „la copii şi la nevastă”.
În aceste condiţii vitrege, ţigara ne este un aliat de nădejde, chiar dacă medicii spun că dăunează grav sănătăţii noastre şi a celor din jurul nostru. Dar cu gazele de eşapament emanate de maşinile staţionate, cum rămâne ? Alea conţin doar oxigen ?
Aşa că, la primul fum tras în piept, ne gândim că românul, anticipând încă de demult vremurile ce vor veni, a născocit inclusiv pentru astfel de situaţii, expresia „Răbdare şi tutun”. La al doilea fum inspirat, ne enervăm că şi politicienii ne-au tras în piept, negândindu-se niciodată la o „soluţie viabilă” – cum le place lor să spună – pentru dezaglomerarea rutei. Şi, probabil, nici că vor gândi vreodată.
La a doua ţigară „sudată” (pentru necunoscători, aprinsă de la precedenta), ne vin în gând vorbele poetului: „Mai lungă-mi pare calea, acum, la-ntors acasă”.
Totuşi, dacă politicienii nu s-au gândit cum să facă Valea Prahovei accesibilă şi la urcare şi la coborâre, s-a gândit Poliţia Rutieră, care – auzim tot la radio – recomandă folosirea rutei ocolitoare
DN 1 A Săcele – Cheia – Ploieşti, pentru a evita aglomeraţia de pe Valea Prahovei şi vorbele de duh aferente unei astfel de situaţii. Dar noi ce să facem staţionând, împotriva voinţei noastre, la ieşirea din Sinaia? Cale-ntoarsă, pentru a ajunge la Săcele şi apoi, pe DN 1 A? Ar fi anapoda cu drumul, nu? Anapoda cu drumul şi-n ton cu vremurile.
La radio, cântă Smiley: „E ziua-n care/Nu scot maşina din parcare”. Băiat deştept, ce poţi să zici ? Iată şi datele tehnico-tactice ale situaţiei în care, ca şi noi, s-au găsit mulţi, ieri: „traficul este intens pe DN1, pe Valea Prahovei, pe sensul de mers către Bucureşti. Se circulă în coloană de la ieşirea din Predeal până la intrarea în Buşteni, în dreptul staţiunii Sinaia şi pe tronsonul Posada – Comarnic. Un echipaj de poliţie care acţionează în zona Dârste, la ieşirea din Braşov către Bucureşti, le recomandă conducătorilor auto să folosească ruta alternativă DN1A Săcele – Cheia – Ploieşti”.
Iar în apropiere de Comarnic, la radio se aude refrenul „E ziua-n care/Nu scot maşina din parcare”.
Băiat deştept, Smiley ăsta !