Ana Maxim
În luna august a acestui an a intrat în vigoare o nouă legislație privind adopțiile, care scurtează unele etape ale procedurilor obligatorii pentru înfierea unui copil. Despre schimbările legislative din domeniu se vorbea încă de anul trecut, iar acestea au încurajat prahovenii să înceapă demersurile pentru a oferi un cămin copiilor abandonați. În Prahova, în primele 10 luni ale anului în curs au fost adoptați 19 copii. Totodată, în aceeași perioadă, la sediul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecție a Copilului Prahova au fost înregistrate 102 cereri pentru obținerea atestatului de familie/ persoană aptă să adopte, iar din luna august și până la începutul lunii noiembrie a.c. au fost depuse 15 solicitări.
În perioada ianuarie-octombrie 2016 în Prahova au fost eliberate 98 de atestate de familie/persoană aptă să adopte, față de numai 79 de astfel de documente, în primele 10 luni ale anului 2015. Preferate sunt, de obicei, fetițele cu vârsta maximă de trei ani, pe considerentul că se vor atașa mai ușor de părinții adoptivi, cu mențiunea că membrii familiilor care vor să înfieze au, de obicei, vârste cuprinse între 35 de ani și 45 de ani. La începutul lunii noiembrie, în evidențele DGASPC Prahova se aflau 78 de copii adoptabili, dintre care 12 cu anumite grade de handicap. Conform evidenţelor, anul acesta, până în luna octombrie, au fost adoptaţi 19 copii cu vârste între 10 luni şi 4 ani. La Valea Călugărească există o familie care a înfiat chiar trei copii. Mama adoptivă, în vârstă de 33 de ani, ne-a vorbit despre emoțiile trăite pe parcursul desfășurării etapelor de adopție. “Ne-am dorit copii care să nu aibă mai mult de 3 ani. A fost teama că nu ne vom putea apropia de un copil mai mare, cu un caracter deja format. Cele două fete au avut un an și trei luni, respectiv doi ani atunci când le-am adoptat, iar băiatul – un an și șase luni. Pe el l-am luat acasă chiar anul acesta. Acum copiii au 7, 8 și 2 ani ”, ne-a mărturisit femeia. După ce ea și soțul au primit atestatul de familie aptă să adopte, reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului au început căutările pentru identificarea copiilor. Cea mai grea a fost așteptarea. Femeii i s-a părut că a trecut o veșnicie până a reușit să–și strângă în brațe prima fetiță –o minune cu părul creț și ochii albaștri – și nu poate uita emoțiile de la prima întâlnire cu micuța. “Am mers la asistentul maternal care îngrijea fetița. Ea dormea, așa că am mai rămas să stăm de vorbă cu asistentul maternal. Aveam emoții, așa că nici nu prea auzeam ce se vorbea. La un moment dat, micuța s-a trezit și a început să plângă, s-a speriat pentru că vedea fețe noi. Apoi am început să ne jucăm cu ea, s-a liniștit, a fost foarte sociabilă și jucăușă”, ne-a precizat aceasta. Mama adoptivă i-a obișnuit deja pe cei mici cu ideea că sunt înfiați. Copiii au firi diferite, dar se înțeleg foarte bine. Dacă fata cea mare este foarte creativă, fata cea mică este foarte calculată. Băiatul este afectuos, dar încă nu are conturate alte aspecte ale personalității, susține mama adoptivă.
La Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Prahova, solicitări pentru adopții vin și din străinătate. În cursul anului 2015, instituția a primit o solicitare de adopție a unei familii din Italia, care nu s-a mai finalizat, iar în cursul anului 2016 două familii din Canada și Austria au înfiat copii din Prahova, dintre care una a adoptat doi frați. Cetățenii din alte țări se adresează întâi autorităților din țara respectivă, care stabilesc dacă solicitanții respectă condițiile legale pentru a putea înfia un copil, apoi demersurile continuă în România.
În ceea ce-i privește pe prahovenii care doresc să adopte copii, aceștia trebuie să depună la DGASPC Prahova o cerere însoțită de mai multe documente, apoi vor fi evaluați de specialiști, din punct de vedere social și psihologic, și vor participa la cursuri de pregătire pentru asumarea, în cunoștință de cauză, a rolului de părinte adoptator. Solicitanții trebuie să dovedească faptul că au suficiente venituri și condiții de trai decente pentru a crește un copil și că îi vor oferi nu numai un cămin, ci și afecțiunea de care are nevoie. După ce obține atestatul de persoană aptă să adopte, persoana sau familia respectivă este înscrisă în Registrul Național pentru Adopții alături de celelalte persoane singure și familii atestate din România. Reprezentanții DGASPC caută copii în Prahova, iar dacă este cazul, căutările se extind și în alte județe.
Sute de familii speră că își vor vedea mai repede împlinit visul de a deveni părinte, după apariția Legii 57/2016, care aduce o serie de noutăți în beneficiul copiilor adoptabili și al celor care vor să adopte. Conform acesteia, de exemplu, dacă un copil este în proces de declarare a adoptabilității, iar părinții sau tutorii legali nu se înfățișează la două termene consecutive pentru exprimarea consimțământului, ei pot pierde dreptul de a-l exprima. De asemenea, dacă niciunul dintre părinți nu poate fi găsit pentru a-și da consimțământul, adopția se poate încheia fără acordul lor. O altă noutate este aceea că, în șase luni de la preluarea copilului în sistemul de protecție specială, dacă părinții și rudele copilului nu sunt găsiți, vor putea fi demarate procedurile de adopție. Concret, în momentul de față, în România, “un copil poate deveni adoptabil dacă: timp de un an părinții nu fac demersuri pentru reintegrarea lui în familie, dacă timp de șase luni aceștia nu colaborează cu autoritățile sau nu sunt găsiți sau dacă părinții declară în scris că nu doresc să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului în familie”, ne-au precizat reprezentanții DGASPC Prahova. Conform noii legi, părinții adoptivi pot primi și un concediu de acomodare, dar și o indemnizație lunară, raportată la indicatorul social de referinţă – 500 lei în 2016, în cuantum de 3,4 ISR, adică o sumă de maximum 1.700 lei.