V. Stoica

Ignatul – ziua de dinaintea Sărbătorii Crăciunului în care porcii ar trebui sacrificați pentru pregătirea bucatelor – este recunoscută pentru agitația din gospodării dinainte de pomana porcului și pentru reunirea familiilor și a vecinilor în jurul animalului sacrificat.
Tăiatul porcului este un ritual păstrat din vechime și nu va ieși probabil niciodată din obiceiurile poporului român, însă medicii sanitari veterinari atrag atenția și asupra unor reguli care trebuie să devină – alături de tradiție – o obișnuință.
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie – sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta – fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute pot avea consecinţe grave. Există posibilitatea ca porcul sacrificat în gospodărie să fie bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, existând riscul ca persoanele care consumă carnea înainte de a se efectua examenul trichineloscopic să aibă parte de o vizită la spital și nu de bucuria petrecerii Sărbătorilor de Iarnă în familie.
Astfel, pentru a nu avea neplăceri, se recomandă ca, înainte de sacrificarea porcului, să se verifice starea de sănătate a animalului de către medicul veterinar, care va putea să dea sfaturi utile în legătură cu probele care trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a reduce la minimum riscul unei eventuale îmbolnăviri.
“În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, iar comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei”, spun reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Animalele cumpărate din târg fără documente pot fi confiscate pe loc

Dacă se dorește însă ca porcul să fie achiziționat de la un târg de animale, în acest caz trebuie să se cunoască faptul că fiecare spațiu destinat comercializării de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, vânzătorul poate să solicite medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care dorește să le vândă, dar și a documentelor pe care le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg.
Dacă persoana care a cumpărat porcul este verificată în trafic de către autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri. Pe de altă parte, este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora, fiind de asemenea interzisă și vânzarea porcilor vii fără control sanitar veterinar, în alte locuri neaprobate sanitar veterinar.