Violeta Stoica

În această perioadă în care toată lumea se pregătește de Crăciun prin multe raiduri în magazine, toate finalizate cu coșuri pline și buzunare goale, cumpărătorii sunt avertizați să fie mai atenți la ofertele mai mult sau mai puțin înșelătoare pe care le bagă la înaintare.
Jucăriile. Luna decembrie – cunoscută drept „Luna cadourilor” – este în special pentru părinți un motiv de a achiziționa pentru copiii lor jucării de toate felurile. Problema este că nu toate jucăriile vândute pe piață sunt sigure pentru micuți și nici nu îndeplinesc acele condiții legale pentru a putea fi comercializate. Comisarul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Prahova, Corneliu Buzu, a arătat, ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, problemele pe care inspectorii le-au întâlnit până acum în magazine.
Conform acestuia, până în prezent, au fost verificați zeci de operatori care comercializează jucării, din Ploiești și din restul județului Prahova, fiind oprite de la comercializare pentru neconformitățile înregistrate produse destinate copiilor în valoare de 108.000 de lei, sancțiunile ridicându-se la 75.500 de lei.
În afară de lipsa de pe etichete a denumirii comerciale sau a mărcilor înregistrate ale producătorilor și adresa acestora, problemele cele mai mari au fost în cazurile în care se putea pune în pericol sănătatea copiilor.
Astfel, au fost găsite jucării al căror păr se desprindea cu mare ușurință, existând pericolul ca firele să fie înghițite de copii sau chiar inhalat. Multe jucării nu aveau inscripționate în limba română informațiile referitoare la avertismente sau instrucțiunile de utilizare.
Ofertele cele mai atrăgătoare pentru cumpărători, acelea care se vând foarte bine, pentru că sunt prezentate drept două produse la preț de unul singur sunt cel mai frecvent întâlnite, inclusiv la comercializarea produselor din carne. Astfel, potrivit reprezentanților CJPC Prahova, au fost depistate la comercializare diverse sortimente de salam, aflate la promoție (1+ 1 gratis ; 2+1 gratis) la care nu exista produsul singular expus la raft, pentru a se putea face comparație în vederea verificării veridicității promoției.
Inspectorii au mai găsit – printre cele 25 de magazine în care se vând produse din carne care au fost verificate până ieri – și unități în care se comercializa, de exemplu, pulpă de porc cu data limită de consum depășită, dar și magazine în care nu se respectau condițiile de păstrare și depozitare prescrise de producător, fiind schimbată starea termică a alimentelor, din produs refrigerat în produs congelat.

Instalaţiile electrice, verificate la siguranţă

instalatiePrintre cele mai achiziționate produse din perioada Sărbătorilor de Iarnă sunt și instalațiile electrice destinate împodobirii brazilor de Crăciun sau a locuințelor. Potrivit reprezentanților CJPC Prahova, a fost verificată respectarea standardelor de fabricare, dar și siguranța electrică, având în vedere că unele pot conduce la apariția incendiilor.
Această acțiune nu a fost finalizată, urmând ca în perioada următoare să se dea publicității rezultatele controalelor efectuate de inspectori la comercianții de asemenea produse.