Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, cere demisia sau demiterea ministrului Culturii, Corina Şuteu, ca urmare a gestionării incorecte a dosarului privind includerea pe lista UNESCO a Pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. ”Săptămâna trecută, în cadrul întrunirii din Etiopia, România a acţionat împotriva propriei propuneri. A convins reprezentanţii altor trei state – Cipru, Mexic şi Austria, care s-au pronunţat în defavoarea dosarului, iar în urma acestor intervenţii comisia a respins iniţiativa de includere a Pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO. Este inadmisibil. Prin acest gest, mesajul pe care îl transmite statul român este că nu vrea să accepte nimic care nu are origini româneşti sau ortodoxe. Nu ar fi fost nicio tragedie dacă reprezentantul statului român şi-ar fi susţinut propriul dosar şi prin acest gest să demonstreze un act de normalitate comunităţii romano-catolice şi maghiarilor din Transilvania. În aceste condiţii, solicit demisia sau demiterea ministrului Culturii”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat de presă.
El a subliniat faptul că în istoria UNESCO, până în momentul de faţă, nu s-a întâmplat niciodată ca un stat să acţioneze împotriva propriului dosar. În opinia sa, este de neînţeles faptul că, într-o zi, Papa Francisc este invitat în România, iar a doua zi o autoritate a statului refuză includerea celui mai mare pelerinaj catolic pe lista patrimoniului UNESCO şi recunoaşterea, protecţia internaţională a acestuia.
Solicitarea DNA de urmărire penală
a deputatului Eugen Bejinariu,
amânată a doua oară
Solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ şi proiectul de hotărâre ce viza formularea cererii de efectuare a urmăririi penale împotriva deputatului PSD Eugen Bejinariu nu au mai fost supuse votului plenului Camerei Deputaţilor, luni, din cauza lipsei de cvorum. Este a doua oară când plenul Camerei Deputaţilor nu se reuneşte în cvorum de lucru pentru a se pronunţa prin vot asupra cererii Justiţiei în cazul lui Bejinariu, aceasta fiind, practic, ultima şedinţă a actualei legislaturi. Şedinţa a durat mai puţin de cinci minute. „Este deplorabil că suntem atât de puţini. Este ultima şedinţă a actualei legislaturi. Ar fi trebuit să dovedim responsabilitate, să venim la serviciu, să ne facem treaba de deputaţi pentru care am fost aleşi. Din nefericire, iată, suntem doar 50-60”, a spus deputatul independent Remus Cernea, de la tribuna Camerei. El i-a acuzat pe unii deputaţi că au venit la Parlament doar pentru a-şi ridica suma forfetară.
„În parcare este plin de maşini şi am văzut foarte mulţi colegi care au venit. Probabil se dă suma forfetară, au venit să ridice suma forfetară iar apoi au plecat. Am văzut mulţi colegi plecând, neintrând în sala de plen, iar alţii probabil că sunt în campanie cerându-le cetăţenilor votul pentru un nou mandat în care să lipsească”, a spus Cernea. „Daţi-mi voie să fac un ultim selfie la această şedinţă, un selfie istoric, cu sala de plen goală”, a spus deputatul independent, făcând căteva fotografii cu telefonul. Liderul grupului UDMR, Mate Andras Levente, le-a luat apărarea deputaţilor care lipseau.
„Se cunoaşte că în campanie mulţi colegi lucrează în teritoriu. Ăsta e rolul oamenilor politici, de a strânge voturi în campanie. Eu nu pot să spun că sunt vinovaţi cei care nu au venit, nu e corect acum să ne certăm între noi pentru că unii lipsesc”, a spus Mate Andras Levente. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a închis şedinţa, precizând că în plen se află doar 64 de deputaţi. „Mulţumesc pentru întreaga activitate. Celor care candidează – mult succes în alegeri, celor care nu – mult succes în activitatea cotidiană. Daţi-mi voie să fiu bucuros că am fost coleg cu dumneavoastră în acest mandat de patru ani. Să vă dea Dumnezeu sănătate!”, a conchis Iordache.