Proprietarii de terenuri agricole și neagricole, publici și privați, pot primi până la 7 milioane de euro pentru împădurirea suprafețelor de teren deținute și crearea de perdele forestiere de protecție, în baza unei scheme de ajutor de stat lansate în luna noiembrie de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit datelor publicate pe site-ul MADR, alocarea financiară pentru prima sesiune, care se desfășoară în perioada 21 noiembrie 2016 – 20 ianuarie 2017, este de 50 de milioane de euro. „Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 și Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanțare, este de 7 milioane de euro”, se menționează în anunțul MADR. Potențialii beneficiari pot solicita la Centrele județene ale APIA, conform prevederilor din Ghidul solicitantului, eliberarea Notei de constatare în vederea identificării în sistemul IACS – LPIS gestionat de APIA a suprafețelor de teren care se doresc a fi împădurite. Potrivit MADR, după avizarea proiectului tehnic de împădurire, solicitanții pot depune la APIA cererile de sprijin însoțite de documentele specificate în Ghidul solicitantului. Procedura de primire, evaluare, selecție și contractare a cererilor de sprijin, aprobată prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 962/2016, este afișată pe site-urile www.apia.org.ro, www.madr.ro și este disponibilă, la cerere, la sediile APIA. Cererile de sprijin pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse până la data de 20 ianuarie 2017, ora 16:00. „Selecția Cererilor de sprijin în cadrul sesiunii se efectuează conform prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare al procesului de selecție și al procesului de verificare a contestațiilor aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.362/2016, iar anunțarea rezultatelor selecției se va face prin notificarea beneficiarilor de către Centrele județene APIA, după publicarea pe site a Raportului de selecție aprobat de către directorul general al DGDR – AMPNDR. Schema este implementată de MADR prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală DGDR-AMPNDR, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
În 2015, suprafața fondului forestier național a înregistrat o creștere cu 10.534 hectare (0,16%), comparativ cu anul 2014, până la 6,555 milioane hectare, pădurile ocupând circa 6,398 milioane hectare, respectiv 97,6% din fondul forestier național, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). Această creștere se datorează în principal unor reamenajări de pășuni împădurite și introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate și a terenurilor neîmpădurite, stabilite în condițiile legale pentru a fi împădurite. Potrivit datelor INS, suprafața regenerată a pădurilor a scăzut cu 2,6% (755 ha), de la 29.505 hectare în 2014, la 28.750 hectare în 2015. În data de 25 noiembrie, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a anunțat că va investi în această toamnă peste 30 de milioane de lei în regenerarea a 3.456 de hectare de păduri, urmând să folosească în jur de 5,5 milioane de puieți, din producție proprie.
Romsilva administrează 3,15 milioane de hectare fond forestier de stat și a regenerat, în ultimii 25 de ani, peste 528.000 de hectare.
Acasă Actualitate Proprietarii de terenuri pot primi sprijin financiar pentru crearea perdelelor forestiere de...