Violeta Stoica
Nicoleta Dumitrescu
Prahovenii care au ieșit la urne duminică, 11 decembrie, au preferat să pună ștampila de vot în toate cele 14 localități urbane pe listele Partidului Social Democrat, ai cărui reprezentanți de la nivel județean jubilau ieri, după numărătoarea paralelă, chiar înainte de definitivarea procesului de contabilizare a tuturor proceselor verbale încheiate la cele 623 de secții de votare din județ.
Partidul Național Liberal a pierdut, practic, chiar și în propriile fiefuri electorale – în orașele în care în vară au fost aleși primari liberali și consilieri locali – iar social-democrații vor avea cele mai multe mandate de parlamentari, respectiv cinci deputați și doi senatori.
PSD a bătut PNL la scor în majoritatea localităților județului Prahova, la diferență semnificativă, în timp ce – potrivit calculelor social-democraților – liberalii au câștigat în câteva comune, cu doar câteva procente mai mult. În rest, Partidul Social Democrat pare să fie din nou pe val în județul Prahova, cu toate orașele câștigate, în timp ce liberalii își ling rănile inclusiv în localitățile în care credeau că vor fi deasupra social-democraților prahoveni.
Partidul Social Democrat a câștigat în toate orașele prahovene, inclusiv acolo unde liberalii fuseseră mandate la rând în grațiile electoratului. La alegerile parlamentare din acest an, însă, PNL a rămas cu mult în urma PSD chiar și la Sinaia, Plopeni sau la Urlați.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Partidului Social Democrat, având în vedere că rezultatele finale oficiale nu fuseseră date publicității până la închiderea ediției, PSD a câștigat mediul urban, zdrobind practic PNL. Astfel, raportul de forțe, în procente, dintre PSD și PNL a fost, în orașele prahovene, net în favoarea PSD, cea mai mare diferenţă înregistrându-se în Vălenii de Munte, Slănic, Mizil, Boldeşti-Scăeni, precum şi în municipiile Ploieşti şi Câmpina.
Potrivit declarațiilor președintelui PSD Prahova, Bogdan Toader, Partidul Național Liberal a câștigat la doar câteva zeci de voturi în localități rurale precum Brebu, Sângeru, Bătrâni, Dumbrava și la câteva procente în comune precum Bălțești, Apostolache, Lapoș, Plopu.
- Procese verbale cu multiple rectificări, în nenumărate secţii
Unul dintre motivele care au condus la întârzierea cuantificării oficiale finale a rezultatului voturilor prahovenilor, la alegerile parlamentare desfășurate duminică, 11 decembrie, a fost modul defectuos în care au fost completate procesele verbale de constatare a rezultatului voturilor din fiecare secție de votare.
Lipsa de înțelegere a modului în care ar fi trebuit să fie completate căsuțele cu prezența la vot, dar și cu numărul de voturi valabil exprimate, nule sau albe (acelea care nu au avut nici măcar o ștampilă cu mențiunea “Votat” pe vreuna dintre pagini), precum și calculele greșite au condus la apariția unor procese-verbale pentru care s-a luat măsura rectificării de către Biroul Electoral Județean Prahova, prin decizii afișate la sediul BEJ. Pe de altă parte, la una dintre secțiile de votare din Ploiești au fost nici mai mult, nici mai puțin decât șase greșeli și ștampilele aferente care să confirme efectuarea unor modificări (facsimil).
- Mulţi prahoveni au lăsat buletinul de vot alb
În multe dintre secțiile de votare din teritoriul județului Prahova a fost consemnată în procesul verbal de la încheierea procesului electoral prezența voturilor “albe” în urnele de vot pentru Camera Deputaților și pentru Senat. Asta înseamnă că pe buletinele de vot respective nu a fost aplicată nici măcar o ștampilă cu mențiunea “Votat”, pentru că alegătorul fie a vrut să-și arate dezinteresul pentru toate listele sau independenții prezenți pe buletinele de vot, fie nu s-a hotărât cu cine să voteze nici în ultima clipă.
- Premieră negativă privind prezenţa la urne
În comparaţie cu alegerile parlamentare de acum patru ani, la scrutinul de duminică s-au prezentat mai puţini prahoveni la urne. Dovadă sunt cifrele oficiale: pe 11 decembrie prezenţa la vot în judeţ a fost de 40,13%, iar la scrutinul din 2012- 46,90%. Oricum, în comparaţie cu alte alegeri, anul acesta s-a înregistrat o premieră la vot, din păcate negativă, în sensul că electoratul de la sate nu a mai ieşit la urne în număr foarte mare, mediul urban fiind, în ceea ce priveşte prezenţa la urne, cu plus faţă de mediul rural. Chiar şi aşa, în niciunul dintre cele 14 oraşe prezenţa la urne nu a depăşit 50%, la Ploieşti fiind de 43,71%, iar la Câmpina de 42,79%. Singura localitate din judeţ unde s-au depăşit cincizeci de procente la vot a fost la Jugureni – 75,06%.
- Calcule pentru mandate
Având în vedere numărătoarea paralelă a voturilor exprimate de prahoveni, realizată de către partide, liderii formaţiunilor organizaţiilor judeţene şi-au făcut, deja, calculele în ceea ce priveşte mandatele de parlamentari pe care ar urma să le primească, primii fiind social-democraţii. Astfel, Bogdan Toader, liderul Organizaţiei Prahova a PSD, ne-a declarat că, sigur, în judeţ, calculele de ieri arătau că partidul pe care îl reprezintă ar urma să primească două mandate de senator şi cinci de deputaţi, la redistribuirea voturilor fiind posibil ca lista să fie „îmbogăţită” cu un deputat sau un senator. Conform listei de candidaturi a PSD, viitorii parlamentari ar urma să fie: pentru Camera Deputaţilor – Rodica Paraschiv, Cornel Nanu, Andrei Nicolae, Laura Mihaela Moagher, Ludmila Sfîrloagă; pentru Senat: Emanoil Savin, Ştefan Radu Oprea. Având în vedere că unii dintre cei menţionaţi pe listă deţin în momentul de faţă şi alte funcţii, în administraţia locală şi judeţeană, rămâne de văzut dacă aceasta va rămâne bătută în cuie, unii dintre ei urmând să se decidă pentru ce vor opta în final. Certitudine este în cazul lui Emanoil Savin, care va renunţa la funcţia de primar al oraşului Buşteni pentru aceea de senator. Ieri, întrebată ce alege, funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, pe care o deţine în momentul de faţă, sau pe aceea de deputat, Ludmila Sfîrloagă ne-a declarat că se mai gândeşte, acelaşi răspuns fiindu-ne dat şi de către primarul din Cornu, Cornel Nanu, care ne-a menţionat că, în conformitate cu prevederile legale, de la data scrutinului, din 11 decembrie, are la dispoziţie 20 de zile, pentru a opta fie să-şi continue mandatul de primar, fie să renunţe la acesta pentru a deveni parlamentar.
În ceea ce priveşte mandatele atribuite celorlalte partide, în funcţie de numărul de voturi obţinute, ieri, calculele, pe hârtie, erau următoarele: la Camera Deputaţilor – PNL – George Ionescu, Răzvan Prişcă; USR- Dan Răzvan Rădulescu; ALDE-Graţiela Gavrilescu, PMP- Cătălina Bozianu. La Senat: PNL – Iulian Dumitrescu; USR- George Nicolae Marussi, ALDE – Teodor Meleşcanu.
Situaţia finală în ceea ce priveşte obţinerea de mandate de parlamentar, pe partide, se vor cunoaşte cel mai probabil, astăzi, având în vedere că, ieri, preşedinţii secţiilor de votare, veniţi din teritoriu – unii dintre ei frânţi de oboseală, după ce au numărat voturile – au predat procesele verbale la Biroul Electoral Judeţean pentru centralizarea rezultatelor.